share

Κέικ με αρώνια, αμύγδαλα και ξινόγαλα

από
Κέικ με αρώνια και ξινόγαλα

Σήμερα θα σας γνωρίσω ένα φιλικό ζευγάρι που πάνω στην κρίση πήρε τη ζωή στα χέρια του και σήμερα πρωτοπορεί με προϊόντα καινοτόμα αλλά και κλασικά καθημερινής ανάγκης.

Είναι ο Βασίλης με την Ιωάννα Δαφνή, δυο νέοι άνθρωποι από την Εύβοια και ο μικρός τους γιος, να μην το ξεχνάμε, γιατί ακολουθεί την οικογένεια στα κτήματα, στο μαγαζί, παντού.

Ο Βασίλης έψαξε, διάβασε, έτρεξε μόνος και με τη βοήθεια και υποστήριξη  της οικογένειας άρχισε να καλλιεργεί κάποια νέα για την Ελλάδα προϊόντα, όπως τα αρώνια, τα μύρτιλλα, τα γκότζι μπέρι και το ιπποφαές.

Στη συνέχεια έστησε την εταιρεία Berryland και άρχισε την επεξεργασία αυτών των καρπών, φτιάχνοντας πρωτοπόρα προϊόντα, όπως βανίλια με μύρτιλλα ή αρώνια, διάφορες μαρμελάδες και σάλτσες. Λεπτομέρειες για τα προϊόντα μπορείτε να δείτε εδώ .

Τώρα που μιλάμε τα προϊόντα εξάγονται σε αρκετές χώρες με μεγάλες προοπτικές και για άλλες εξαγωγές.

Επίσης εκτός από το δικό τους κατάστημα στη Χαλκίδα μπορείτε να τα βρείτε σε αρκετά καταστήματα στην Αθήνα και την επαρχία όπως και σε διαδικτυακά καταστήματα. (σύντομα θα υπάρξει αναλυτική κατάσταση των σημείων πώλησης  στο site της Berryland)

Μερικές φωτογραφίες από το παντοπωλείο τους εδώ:

[slideshow_deploy id=’7577′]

 

Τους γνώρισα για πρώτη φορά σε μια εορταστική εκδήλωση, όπου είχαν έρθει οικογενειακώς να κάνουν γνωστά τα προϊόντα τους. Από τότε οι δρόμοι μας έχουν συναντηθεί και άλλες φορές, έχω επισκεφτεί μαζί με φίλες το κτήμα και πριν λίγες μέρες βρέθηκα  για μια ξαφνική επίσκεψη στη Χαλκίδα, όπου γνώρισα την πιο ωραία γωνία καταστήματος, το Παντοπωλείο Berryland, στο οποίο εκτός από τα δικά τους προϊόντα θα βρει κάποιος και άλλα καθημερινής κατανάλωσης μικρών παραγωγών, όπως και πολλά άλλα σχετικά προϊόντα.

Στην επίσκεψη αυτή μου δόθηκε η ευκαιρία να προμηθευτώ για να δοκιμάσω διάφορα προϊόντα, μεταξύ των οποίων και αρώνια.

Λόγω πολλών υποχρεώσεων τα αρώνια με περίμεναν για μερικές μέρες στο ψυγείο και τώρα ήρθε η ώρα για δοκιμές.

Προστέθηκαν σε τηγανίτες μαζί με αχλάδι για το πρωινό μας, επίσης προστέθηκαν σε αυτό το κέικ που θα  σας παρουσιάσω.

%cf%84%ce%b7%ce%b3%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%cf%81%cf%8e%ce%bd%ce%b9%ce%b1

 

Τα αρώνια τα  έχω γνωρίζει και παλιότερα όταν εξαιρετική φίλη μου από την ίδια πόλη μου είχε χαρίσει μεγάλη ποσότητα, με την οποία είχα φτιάξει μαρμελάδες και ένα άλλο κέικ. Για τις μαρμελάδες δυστυχώς δεν έχω γράψει σχετικά, αλλά δεν βρίσκω και τις σημειώσεις μου. Ελπίζω κάποια άλλη φορά να επανέλθω με καλύτερες συνθήκες για μένα.

Επειδή πολλοί δεν τα γνωρίζετε και για να μην σας κουράζω μπορείτε να δείτε  λίγες πληροφορίες  εδώ  και εδώ αλλά και στο διαδίκτυο υπάρχουν ακόμη περισσότερες.

Κέικ με αρώνια, αμύγδαλα και ξινόγαλα

12 κομμάτια

Συστατικά
  

  • 180 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 240 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 100 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 1/2 κοτ. γλυκού αλάτι
  • 180 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
  • 175 ml ξινόγαλα
  • 200 γρ αρώνια
  • 2 κουτ. σούπας αμύγδαλα φιλέ

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, αλάτι αμύγδαλα)
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ (διαστάσεων 33 χ 23 εκατ.) και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις.
  • Σε κάδο του μίξερ (ή σε μπόλ για χρήση μίξερ χειρός) βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το εξάρτημα φτερό μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας σε χαμηλότερη ταχύτητα το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού συν το μισό ξινόγαλα συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα των στερεών υλικών σε χαμηλή πλέον ταχύτητα εναλλάξ με το υπόλοιπο ξινόγαλα.
  • Μόλις πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα προσθέτουμε τα μισά αρώνια και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο πυρέξ και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ισιώνουμε ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Μοιράζουμε τα υπόλοιπα αρώνια και με το κουτάλι τα βυθίζουμε ελαφρά στο μείγμα
  • Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου μας φούρνου για 30 λεπτά ελέγχοντας με μια λεπίδα να βγαίνει καθαρή.
  • Αφαιρούμε από το φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά το κόβουμε.

Σημειώσεις

Αντί για αρώνια μπορούμε να βάλουμε βατόμουρα, μύρτιλλαανάλογα με την εποχή  ή άλλα berrys, ακόμη και κατεψυγμένα αφού τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν και να μην έχουν πολλά υγρά.
Μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές με αρώνια εδώ και εδώ 
 
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα προϊόντα της berryland  μπορείτε να επικοινωνήστε εδώ και θα λάβετε άμεσα απάντηση.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • mia xara
    • 15 Νοεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Πολύ αφράτο δείχνει το κέικ σου Ξανθή! Συγχαρητήρια στους ιδρυτές της Berryland, καλή συνέχεια! Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα 🙂

    • Άρης
    • 15 Νοεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Άπειρα μπράβο στην Berryland αλλά και σε σένα Ξανθή που αναδεικνύεις προσπάθειες σαν και αυτή!!

    Καλημέρα!

    • Penelope
    • 16 Νοεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Ωραία προσπάθεια και μακάρι να πάνε καλά σε όλες τις αγορές οι άνθρωποι.
    Το κεκάκι φαίνεται απολαυστικό Ξανθή και ότι πρέπει για τα κρύα που μας έρχονται σιγά-σιγά, δίπλα σε μια κούπα αρωματικό τσάι από μύρτιλλα όπως αυτό που έχω εμπρός μου τούτη την ώρα.
    Καλό απόγευμα εύχομαι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode