Ένα εύκολο πιάτο, μπορείς να το χαρακτηρίσεις καθημερινό ή και Κυριακάτικο, με δυνατότητες να το ετοιμάσεις μέχρι ενός σταδίου από την προηγούμενη να το τελειώσεις λίγο πριν το γεύμα ή το δείπνο και να το απολαύσεις με την οικογένεια σου ζεστό ζεστό.
Ήταν για μένα μια πρόκληση να δοκιμάσω αυτό το κριθαράκι με σαφράν της εταιρείας Dolopia. Μου το είχαν δώσει για δοκιμή πριν τις γιορτές, κάθε φορά που άνοιγα το ντουλάπι το έβλεπε κι έλεγα πρέπει και ήρθε η σειρά του.
Επειδή με ρωτήσατε να πω ότι οι ποσότητες που σας δίνω είναι σχεδόν πάντα για δύο άτομα μιας και στο σπίτι μας πλέον είμαστε μόνο δύο και τρώμε μόνο ένα γεύμα. Εσείς μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τις ποσότητες ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Κοτόπουλο γιουβέτσι με κριθαράκι με σαφράν
2 άτομα
Συστατικά
- 6 φιλέτα μπουτιού κοτόπουλου (1 συσκευασία εμπορίου)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/4 μιας ρίζας φινόκιου ψιλοκομμένο
- 50 ml λευκό κρασί
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 120 γρ κριθαράκι με σαφράν
- 1/2 κουτ. σούπας βούτυρο
- τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
Οδηγίες
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο. Σοτάρουμε για πέντε λεπτά.
- Προσθέτουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα γυρίζοντας τα κομμάτια να σοταριστούν από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί.
- Μόλις το κρασί εξατμιστεί προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο βραστό νερό. Βράζουμε το κοτόπουλο σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά φροντίζοντας να μείνει ζουμί.
- Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κριθαράκι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Σε ατομικά πήλινα προσθέτουμε 180- 200 ml από το ζωμό του κοτόπουλου όσο ακόμη είναι ζεστό και προσθέτουμε το κριθαράκι, μοιράζοντας το. Από πάνω προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου.
- Τοποθετούμε τα ατομικά πήλινα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 20 λεπτά ανακατεύοντας περιοδικά με ένα κουτάλι και ελέγχοντας αν έχει βράσει το κριθαράκι. Προσοχή δεν θέλουμε να μαλακώσει πολύ.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να ηρεμήσει για τουλάχιστον 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε στην επιφάνεια τριμμένο τυρί και σερβίρουμε κατευθείαν με τα πήλινα. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής και με το ίδιο κρασί που σβήσαμε το κοτόπουλο.
Σημειώσεις
Το κοτόπουλο μπορεί να είναι όποιο κομμάτι εσείς επιθυμείτε, και μπορείτε να το συνεχίσετε σε ένα σκεύος και όχι σε ατομικά.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κριθαράκι της αρεσκείας σας, σε αυτή την περίπτωση προσθέστε μερικές κλωστές σαφράν στο ζωμό που θα βράσει το κριθαράκι.
Το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει και με σάλτσα ντομάτας, παραλείποντας ή όχι το κρασί.
Μπορείτε να ετοιμάστε το κοτόπουλο και να συνεχίστε το φαγητό σας μετά από ώρες αφού το ζεστάνετε πριν προσθέσετε το κριθαράκι.
Αυτό το κίτρινο χρώμα του σαφράν με τρελαίνει!!!
Είμαι σίγουρη για το πόσο νόστιμο είναι το φαγητό, ειδικά με το σαφράν μέσα είτε στο κριθαράκι είτε αν έχουμε συμβατικό κριθαράκι και το προσθέσουμε εμείς !
Τέλεια γιουβετσάκια!!
Νοστιμότατο γεύμα για όλη την οικογένεια! Η πρόσθεση του σαφράν το κάνει ξεχωριστό! Καλημέρα και καλή εβδομάδα 🙂