Ξίδι από φρούτα

από
Ξύδι από φρούτα

Η κυρία Βάσω είναι η μαμά καλής μου φίλης και πέρσι μου έστειλε ένα μπουκαλάκι με ξίδι να δοκιμάσω.

Μετά από λίγο καιρό βρεθήκαμε στο σπίτι της σε ένα εορταστικό γεύμα. Εκεί ανταλλάξαμε ιδέες για πολλά και διάφορα, μέσα σε όλα και το ξίδι που φτιάχνει κάθε χρόνο με φρούτα.

Και επειδή τώρα είναι η εποχή που θα αρχίσουμε τη διαδικασία είπα να γράψω εδώ τη συνταγή που μου έδωσε.

Ευχαριστώ πολύ την κ. Βάσω για την παραχώρηση της συνταγής.

Ξύδι από φρούτα

Συστατικά
  

  • μήλα ώριμα
  • σταφύλια
  • βανίλιες
  • σύκα
  • αχλάδια
  • 2 λίτρα νερό εμφιαλωμένο
  • 500 ml ξίδι σπιτικό
  • 1 δοσομετρική κούπα μαγιά ξιδιού (γνωστή ως μάνα)

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα φρούτα ,αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα μήλα, τα αχλάδια και τις βανίλιες και τυχόν σάπια μέρη και κόβουμε σε κομμάτια.
  • Οι αναλογίες και η σύνθεση των φρούτων μπορούν να ποικίλουν, στο σύνολο τους θα πρέπει να είναι τέσσερα κιλά.
  • Τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο χωρητικότητος 20 κιλών και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Σκεπάζουμε το άνοιγμα του δοχείου με τούλι και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για δύο μήνες.
  • Μετά τους δυο μήνες τα στερεά μέρη κατακάθονται στον πυθμένα του δοχείου ως ίζημα και το ξίδι που δημιουργήθηκε γίνεται διαυγές. Με προσοχή αφαιρούμε το διαυγές ξίδι και όλο το υπόλοιπο θολό υγρό με το ίζημα το τοποθετούμε σε πυκνή τσαντίλα να στραγγίσει και να πάρουμε όσο ξίδι περιέχεται σε αυτό.
  • Μεταφέρουμε σε καθαρά μπουκάλια φιλτράροντας ακόμη μια φορά.

Σημειώσεις

Αν έχουμε φρούτα από δικά μας δέντρα, αράντιστα, μπορούμε να τα βάλουμε με τη φλούδα τους, διαφορετικά καλό είναι να τα καθαρίσουμε.
Μαγιά ξιδιού μπορείτε να βρείτε από σπίτι που φτιάχνει ξίδι κρασιού ή από οινοποιείο.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode