Αγόρασα ένα μάτσο σπαράγγια από τη λαϊκή και έπαιξα μαζί τους σε διάφορες παρασκευές, θέλοντας να φτιάξω και πάλι βρώσιμα Πρωτομαγιάτικα στεφάνια και όχι μόνο.
Οι δύο ήταν για το πρωινό μας και η άλλη για συνοδευτικό του μεσημεριανού μας.
Τώρα που τα σπαράγγια είναι στην εποχή τους διαλέξτε τρυφερά και πράσινα και αυτοσχεδιάστε και εσείς.
Ας αρχίσουμε από τα πρωινά και δυο ιδέες για τα πιο χαλαρά πρωινά μας.
1.Κουλούρι Θεσσαλονίκης με σπαράγγια και αυγό τηγανητό
Θα χρειαστούμε για κάθε κουλούρι:
8-10 σπαράγγια (ανάλογα με το μέγεθος)
Βούτυρο
1 αυγό τηγανητό
Γραβιέρα
Σαλάμι
Διαδικασία
Κόβουμε το κάτω σκληρό μέρος από τα σπαράγγια τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει για 3-4 λεπτά. Τα στραγγίζουμε.
Σε τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα σπαράγγια, σοτάρουμε για 2 λεπτά.
Τηγανίζουμε το αυγό.
Σε ένα πιάτο βάζουμε το κουλούρι και τυλίγουμε γύρω του τα σπαράγγια. Τοποθετούμε στη μέση το τηγανητό αυγό και γύρω γύρω κομμάτια γραβιέρας και σαλάμι.
Συνοδεύουμε με ένα χυμό, γάλα, τσάι ή καφέ.
Μια άλλη ιδέα χωρίς σπαράγγια είναι με αυγά βραστά αλλαντικά και τυρί.
2. Στεφάνι με ζύμη κρουασάν και γέμιση ομελέτα με σπαράγγια
Θα χρειαστούμε:
2 αυγά
10-12 σπαράγγια
Λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο
Ελαιόλαδο
Μια συσκευασία έτοιμη ζύμη για κρουασάν
Σουσάμι για την επικάλυψη
Διαδικασία.
Κόβουμε το κάτω σκληρό μέρος από τα σπαράγγια τα ξεπλένουμε και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Χτυπάμε τα αυγά και νοστιμίζουμε με πιπέρι. Προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι και τα σπαράγγια και ανακατεύουμε.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο ίσα να καλύψει την επιφάνεια του.
Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το μείγμα αυγών και ψήνουμε την ομελέτα μας γυρίζοντας μια φορά με τη βοήθεια πιάτου.
Σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος στρώνουμε τα κομμάτια της ζύμης κρουασάν κυκλικά με τη μεγάλη διάσταση προς το έξω μέρος του ταψιού.
Μοιράζουμε την ομελέτα λίγο πιο μέσα από την άκρη του φύλλου κυκλικά.
Γυρίζουμε προς τα μέσα μικρό μέρος του φύλλου περιφερικά και σκεπάζουμε με τα φύλλα του κέντρου. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 10 -12 λεπτά.
Σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστό και συνοδεύουμε με χυμό, γάλα, τσάι, καφέ. Θα μπορούσε να είναι και ένα πρόχειρο γεύμα.
Και πάμε στο συνοδευτικό:
Σουβλάκια με σπαράγγια και χαλούμι.
Για κάθε σουβλάκι θα χρειαστούμε:
3 σπαράγγια κομμένα στη μέση
2 κομμάτια χαλούμι κομμένα σε ράβδους
Ξύσμα από λεμόνι
Ελαιόλαδο
Ξύλινα ή μεταλλικά λεπτά σουβλάκια
Διαδικασία
Αν χρησιμοποιήσουμε ξύλινα σουβλάκια τα βάζουμε σε παγωμένο νερό για 30 λεπτά.
Κόβουμε το κάτω σκληρό μέρος από τα σπαράγγια τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει για 1 λεπτό. Τα στραγγίζουμε.
Κόβουμε κάθε σπαράγγι στη μέση.
Κόβουμε ράβδους από χαλούμι.
Σε κάθε σουβλάκι περνάμε δυο κομμάτια σπαραγγιού 1 ράβδο χαλούμι, συνεχίζουμε με σπαράγγια -χαλούμι -σπαράγγια. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο
Αφού φτιάξουμε όσα σουβλάκια θέλουμε σε σχαροτήγανο ή σε BBQ ψήνουμε τα σουβλάκια για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε στα πιάτα και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού από πάνω.
Συνοδεύουμε μπιφτέκια, μπριζόλες, ή συκώτι ψητό.
Διαλέξτε τα πιο χοντρά σπαράγγια διαφορετικά δεν θα μπορείτε να τα περάσετε στα σουβλάκια.
Αντί για χαλούμι μπορούμε να βάλουμε κάποια κεφαλογραβιέρα πικάντικη.
Αυτό με τα σπαράγγια σουβλάκι (χαλούμι) είναι συναρπαστικό (!!) Ξανθή.