Βάρβαρα ή Βαρβάρα

από
Βάρβαρα ή Βαρβάρα

Πριν μια δεκαετία,συμμετείχα σε ένα ομαδικό site  συνταγών, εκεί λοιπόν είχα καταχωρήσει πολλές συνταγές μου, οι περισσότερες από αυτές μεταφέρθηκαν σταδιακά εδώ, κάποιες ίσως ξεχάστηκαν.

Υπάρχει βέβαια το ηλεκτρονικό αρχείο με όλα και σήμερα θυμήθηκα, λόγω της αυριανής γιορτής αυτό το έθιμο που τηρείται σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας.

Φωτογραφίες από τότε δεν υπάρχουν, σε διάφορες μεταφορές, από υπολογιστή σε υπολογιστή, κάποια αρχεία έχουν χαθεί.

Μπόρεσα σήμερα 4/12/19 να τα φτιάξω και να και η φωτογραφία.

 

Σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας συνηθίζουν ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας να φτιάχνουν κάποια γλυκά τα οποία καταναλώνουν οι ίδιοι ή μοιράζουν σε συγγενείς και φίλους.

Ένα από αυτά τα γλυκά είναι τα Βάρβαρα της Θράκης το οποίο έχει σαν βάση το σιτάρι κι άλλους ξηρούς καρπούς ενώ στη Νάουσα φτιάχνουν ένα γλυκό με καρύδια κάτι σαν μπακλαβά που το ονομάζουν γκρακλιάνο.

Εγώ θα σας δώσω τη συνταγή με τα βάρβαρα για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι τα έθιμα της Πατρίδας μας.

Υλικά:

  • 1/2 κιλό σιτάρι
  • 1/2 κιλό Ζάχαρη
  • δύο πρέζες αλάτι
  • 1 ποτήρι σταφίδες ξανθές
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι κύμινο
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι άσπρο
  • 200 -250 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • Σουσάμι και σπόρια ροδιού (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Μουλιάζουμε το στάρι αποβραδίς , το πρωί το ξεπλένουμε και το βάζουμε να βράσει  σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσει και να ανοίξει ο κόκκος.
  2. Προσθέτουμε  τότε τη ζάχαρη και το αλάτι συνεχίζουμε  το βράσιμο παρακολουθώντας μήπως χρειαστεί κι άλλο νερό.
  3. Πρέπει να είναι ένας αραιός χυλός αφού το σιτάρι διαλύεται. Όταν αυτό συμβεί προσθέτουμε τις σταφίδες κι αφήνουμε να βράσει λίγο.
  4. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  5. Στο διάστημα αυτό καβουρντίζουμε το αλεύρι μέχρι να ροδίσει ελαφρά ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το ρίχνουμε σιγά σιγά στη χλιαρή “βαρβάρα” ανακατεύοντας ζωηρά.
  6. Όταν ενσωματωθεί το αλεύρι προσθέτουμε τα καρύδια ανακατεύουμε  καλά  και το ξαναβάζουμε στη φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση όχι περισσότερο.
  7. Ο χυλός δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτός γιατί όταν κρυώσει θα πήξει. Αν αυτό συμβεί αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό.
  8. Την ίδια περίπου συνταγή ακολουθούν και στη Λευκάδα αλλά προσθέτου λάδι και δεν καβουρντίζουν το αλεύρι και το ονομάζουν σιταροκουρκούτι.

Σε άλλες περιοχές προσθέτουν στον πάτο μιας κατσαρόλας αποξηραμένα σύκα και βερίκοκα χοντροκομμένα και αδειάζουν από πάνω το χυλό ώστε να μουσκέψουν τα φρούτα.

Πληροφορίες από το βιβλίο της Εύης Βουτσινά “‘Της γης το χρυσάφι”
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode