Κουλούρια Θεσσαλονίκης που να μου αρέσουν πολύ δεν έχω βρει ακόμη.
Άκουσα για μια αλυσίδα καταστημάτων που μπορείς να πάρεις αλλά ψάχνοντας, να βρω που έχει κοντά μου, άλλαξα δρόμο για πολλούς λόγους.
Προχτές ετοιμάζοντας τις προτάσεις μου για το εβδομαδιαίο μενού, έπεσα σε αυτή την συνταγή που έχω φτιάξει παλιότερα. Τα σπαράγγια ήταν ήδη στο σπίτι αλλαντικά και τυριά επίσης υπήρχαν έμενε να βρω κουλούρι. Η απόφαση πάρθηκε αμέσως θα φτιάξω τα δικά μου κουλούρια!!
Η όλη διαδικασία στηρίχτηκε στη συνταγή μου για τη λαγάνα, έκανα μερικές μικρές τροποποιήσεις και το πρωί της επόμενης μέρας είχαμε έτοιμα ζεστά σπιτικά κουλούρια. Τι καλύτερο για το πρωινό μας ή το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο!!
Ετοιμάστε τη ζύμη από το βράδυ και το πρωί θα έχετε υπέροχα ζεστά κουλούρια.
Θα επαναληφθούν σύντομα, άρεσαν πολύ, αλλά και για να βγουν και περισσότερες φωτογραφίες!!
Κουλούρια σαν Θεσσαλονίκης
Συστατικά
- 300 γρ αλεύρι μαλακό
- 5 γρ ξηρή μαγιά
- 50 ml κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 100 ml νερό
- 2 κουτ. γλυκού ταχίνι με πορτοκάλι
- 1 κουτ. σούπας σησαμέλαιο και λίγο για την επικάλυψη της ζύμης
- 1 κουτ. σούπας πετιμέζι
- σουσάμι αναποφλοίωτο για την επικάλυψη
Οδηγίες
- Στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης, βάζουμε το κεφίρ μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη και προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το ταχίνι, το σησαμέλαιο και το νερό και ζυμώνουμε με το γάντζο ή με τα χέρια μας.
- Με το μίξερ στην αρχή στη χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια δυναμώνουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε περίπου 6 -7 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά και ελαστική ζύμη.
- Αν ζυμώσουμε με τα χέρια ζυμώνουμε στην αρχή μέσα στο μπολ μέχρι να ενωθούν τα υλικά μετά μεταφέρουμε τη ζύμη σε επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε περίπου 10 λεπτά.
- Κάνουμε μια μπάλα με τη ζύμη την αλείφουμε με λίγο σησαμέλαιο και την βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή στο μπολ που ζυμώσαμε. Σκεπάζουμε με ένα σελοφάν και αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον 4 ώρες. Εγώ το άφησα πάνω στο τραπέζι της κουζίνας τυλιγμένο με μια μικρή κουβέρτα γύρω στις 7 ώρες. Η ζύμη θα έχει διπλασιαστεί ή και περισσότερο.
- Βγάζουμε τη ζύμη πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθουμε σε ένα μπαστούνι. Κόβουμε τρία ίσα μέρη, με το κάθε ένα θα φτιάξουμε ένα κουλούρι.
- Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε δύο κορδόνια 30 έως 40 εκατοστών και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Ενώνουμε την κοτσίδα σε κουλούρι.
- Σε ένα πιάτο βαθύ βάζουμε το πετιμέζι με 3-4 κουτ. σούπας νερό. Σε ένα άλλο πιάτο βάζουμε το σουσάμι.
- Βυθίζουμε το έτοιμο κουλούρι στο πετιμέζι και στη συνέχεια στο σουσάμι έτσι που να επικαλυφθεί καλά σε όλο το κουλούρι.
- Αραδιάζουμε τα κουλούρια σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος. Αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν και πάλι.
- Ψήνουμε τα κουλούρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 λεπτά. Λόγω του πετιμεζιού μπορεί να αρχίσουν να παίρνουν έντονο χρώμα, γιαυτό σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πέντε λεπτά πάνω σε σχάρα να κρυώσουν. Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα.
- Εμείς τα απολαύσαμε στο πρωινό μας με αλλαντικά, τυρί και τηγανητό αυγό.
Η προσθήκη του ταχινιού και του κεφίρ πιστεύω πως θα δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση στο κουλούρι, με ιντριγκάρει η συνταγή όπως την διαβάζω.. Συμπτωματικά αυτές τις μέρες δοκιμάζω κουλούρια με διάφορες γεύσεις από όλα αυτά τα κουλουρομάγαζα που τώρα τελευταία έχουν κατακλύσει την Αθήνα. Μεγάλη υπόθεση το τέλειο κουλούρι! Κάποια στιγμή θα δοκιμάσω και τα δικά μου σπιτικά, σημειώνω αυτή τη συνταγή λοιπόν! Την καλημέρα μου!
Καλημέρα Έφη, ξεκίνησα ψάχνοντας μια από τις αλυσίδες, διάβασα κριτικές και είπα να λείπει. Τελικά είναι τόσο εύκολο να φτιάξεις δικά σου.
Εγώ δε σπάνια βρίσκομαι σε περιοχή που θα βρω κουλούρι την ώρα που το θέλω.
Αν τα φτιάξεις περιμένω τη γνώμη σου.