Από τη βόλτα μέχρι το χωριό και τριγύρω, επέστρεψα με πολλά καλούδια. Μεταξύ αυτών και ένα μικρό καφάσι με μηλολωτούς.
Συνήθως αγοράζω τους άλλους λωτούς μιας και αρέσουν στο σύντροφο μου ως φρούτο.
Για τους μηλολωτούς είχα μια κουβέντα πριν λίγες μέρες με τον παραγωγό που αγοράζω τους άλλους. Μου εξηγούσε ότι είναι σκληροί όπως ένα μήλο σε σχέση με τους άλλους που είναι πολύ μαλακοί και ότι οι μηλολωτοί δεν έχουν τη στιφάδα των άλλων.
Όταν βρέθηκαν στα χέρια μου άρχισα να ψάχνω τις διαφορές κι εκεί στο ψάξιμο η φίλη Αντζελίνα έγραψε ένα άρθρο με τα χαρακτηριστικά και των δύο δίνοντας και προτάσεις χρήσης. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Οι μηλολωτοί πέραν του ότι τρώγονται ως φρούτο μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, να συνδυαστούν με τυριά ή αλλαντικά ως ορεκτικά, να προστεθούν σε τάρτες, να αποξηρανθούν ως σνακ και άλλες χρήσεις μιας κι ακόμη το ψάχνω.
Σήμερα τους πρόσθεσα σε μια σαλάτα, ένα αλλιώτικο ταμπουλέ το οποίο άρεσε πολύ και σας το παρουσιάζω.
Ένα αλλιώτικο "ταμπουλέ" με μηλολωτό
Συστατικά
- 1/4 δοσομ κούπας πλιγούρι
- 1/2 δοσομ κούπας ζωμό λαχανικών ή νερό
- 1/4 κουτ. γλυκού κουρκουμά
- 1 μηλολωτό κομμένο σε κύβους
- 1 καρότο τριμμένο
- 1/2 δοσομ κούπα σπόρια ροδιού
- λίγα φύλλα μαϊντανού
- 1 μικρό λεμόνι το χυμό του
- 2-3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το πλιγούρι με το ζωμό και τον κουρκουμά και ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Αποσύρουμε από την εστία σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στο μουσκεμένο πλιγούρι. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον πριν σερβίρουμε.
Τολμηρός συνδυασμός!
Καλό μας μηνα
fetoula.blogspot.com