Ισπανική Τορτίγια ή σφουγγάτο Ελληνικό με κολοκύθα

από
Ισπανική Τορτίγια ή σφουγγάτο Ελληνικό με κολοκύθα

Πριν αρκετό  καιρό σε εκείνες τις ανταλλαγές φωτογραφιών πιάτων που κάνουμε με τα παιδιά, έφτασε αυτή η φωτογραφία μαζί με τις επιπλέον διευκρινήσεις του τι είναι. Μου είπαν ότι είναι Ισπανική τορτίγια  έδωσαν ιδέες πως γίνεται και μπήκε στα υπόψιν όπως κάθε φορά.

Είναι και κάτι μέρες που για πολλούς και διάφορους λόγους, όχι να μαγειρέψω δεν προλαβαίνω αλλά ούτε και όρεξη για φαγητό υπάρχει, γιατί η ζωή έχει από όλα!!

Όμως αν δεν φας πως θα αντιμετωπίσεις ότι σου έρχεται;; Έτσι εκεί στα δύσκολα, θυμήθηκα τις προτάσεις των παιδιών  και στα πολύ γρήγορα έφτιαξα αυτή την τορτίγια  για το πρόχειρο μεσημεριανό μας.

Με μια ματιά που έριξα εκ των υστέρων διάβασα ότι εμείς κάτι ανάλογο το λέμε σφουγγάτο και  περιέχει πατάτες ή και κολοκύθια, μπόλικα αυγά, τυριά και κάποιοι προσθέτουν σύγκλινο κρεμμύδια ή μυριστικά.

Η Ισπανική τορτίγια όπως λένε οι πληροφορίες  μου, περιέχει πατάτες ή γλυκοπατάτες ή κολοκύθα, κρεμμύδια, πολλές φορές και σπανάκι με μπόλικα αυγά τυριά και μερικές φορές προσθήκη τσορίζο. Εδώ θα δείτε μια άλλη εκδοχή της πάλι από τα παιδιά.

Συμπερασματικά έχουν κοινά υλικά άλλοτε ψημένη σε τηγάνι και άλλοτε ψημένη στο φούρνο.

Όποια εκδοχή και να διαλέξουμε θα πάρουμε σε νόστιμο πιάτο σε πολύ μικρό χρόνο.

Ισπανική Τορτίγια ή σφουγγάτο Ελληνικό με κολοκύθα

2 άτομα

Συστατικά
  

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 300 γρ κολοκύθα κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 3-4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 δοσομετρική κούπα μπέικον σε κυβάκια
  • 1/2 δοσομετρική κούπα τυρί τριμμένο
  • 3 αυγά
  • 2-3 κουτ. σούπας γάλα ή κρέμα γάλακτος
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε ροδέλες. Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και το γάλα και χτυπάμε με σύρμα κουζίνας.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και την κολοκύθα. Σοτάρουμε για πέντε λεπτά γυρίζοντας με μια κουτάλα. Προσθέτουμε το μπέικον και σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε να μαλακώσουν για άλλα πέντε λεπτά.
  • Νοστιμίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προσθέτουμε τα αυγά, μοιράζουμε από πάνω το τριμμένο τυρί.
  • Αφήνουμε να ψηθεί από τη μία πλευρά και με τη βοήθεια ενός πιάτου γυρίζουμε και από την άλλη.
  • Μόλις έχει ψηθεί την μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα και φρέσκο ψωμί.

Σημειώσεις

Η κολοκύθα μου ήταν η red Kuri, ένα κομμάτι που είχε περισσέψει από άλλη μέρα που την είχαμε κάνει ψητή. Μπορείτε να βάλετε όποια κολοκύθα θέλετε.
Μπορούμε να προσθέσουμε μερικά φύλλα από σπανάκι αν έχουμε.
Στο σερβίρισμα μπορούν να προστεθούν φύλλα ρόκας ή βασιλικού.
Αν έχετε διαθέσιμο χρόνο μπορείτε μετά το σοτάρισμα των λαχανικών να τα στρώσετε σε ταψί ή να χρησιμοποιήσετε τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο και αφού προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά να τελειώσετε το φαγητό στο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα ή σε μέτριο γκρίλ.
 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Marie-Anne
    • 25 Δεκεμβρίου 2019
    Απάντηση

    Λαχταριστή φαίνεται η τορτίγια σου με την κολοκύθα, Ξανθή μου!!! Θα την φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία!
    Καλά Χριστούγεννα, σου εύχομαι, με υγεία και αγάπη!!

    Σ’ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου για την εγγονούλα μας! Να χαίρεστε κι εσείς την δική σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode