Πριν αρκετό καιρό σε εκείνες τις ανταλλαγές φωτογραφιών πιάτων που κάνουμε με τα παιδιά, έφτασε αυτή η φωτογραφία μαζί με τις επιπλέον διευκρινήσεις του τι είναι. Μου είπαν ότι είναι Ισπανική τορτίγια έδωσαν ιδέες πως γίνεται και μπήκε στα υπόψιν όπως κάθε φορά.
Είναι και κάτι μέρες που για πολλούς και διάφορους λόγους, όχι να μαγειρέψω δεν προλαβαίνω αλλά ούτε και όρεξη για φαγητό υπάρχει, γιατί η ζωή έχει από όλα!!
Όμως αν δεν φας πως θα αντιμετωπίσεις ότι σου έρχεται;; Έτσι εκεί στα δύσκολα, θυμήθηκα τις προτάσεις των παιδιών και στα πολύ γρήγορα έφτιαξα αυτή την τορτίγια για το πρόχειρο μεσημεριανό μας.
Με μια ματιά που έριξα εκ των υστέρων διάβασα ότι εμείς κάτι ανάλογο το λέμε σφουγγάτο και περιέχει πατάτες ή και κολοκύθια, μπόλικα αυγά, τυριά και κάποιοι προσθέτουν σύγκλινο κρεμμύδια ή μυριστικά.
Η Ισπανική τορτίγια όπως λένε οι πληροφορίες μου, περιέχει πατάτες ή γλυκοπατάτες ή κολοκύθα, κρεμμύδια, πολλές φορές και σπανάκι με μπόλικα αυγά τυριά και μερικές φορές προσθήκη τσορίζο. Εδώ θα δείτε μια άλλη εκδοχή της πάλι από τα παιδιά.
Συμπερασματικά έχουν κοινά υλικά άλλοτε ψημένη σε τηγάνι και άλλοτε ψημένη στο φούρνο.
Όποια εκδοχή και να διαλέξουμε θα πάρουμε σε νόστιμο πιάτο σε πολύ μικρό χρόνο.
Ισπανική Τορτίγια ή σφουγγάτο Ελληνικό με κολοκύθα
Συστατικά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- 300 γρ κολοκύθα κομμένη σε λεπτές φέτες
- 3-4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 δοσομετρική κούπα μπέικον σε κυβάκια
- 1/2 δοσομετρική κούπα τυρί τριμμένο
- 3 αυγά
- 2-3 κουτ. σούπας γάλα ή κρέμα γάλακτος
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε ροδέλες. Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και το γάλα και χτυπάμε με σύρμα κουζίνας.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και την κολοκύθα. Σοτάρουμε για πέντε λεπτά γυρίζοντας με μια κουτάλα. Προσθέτουμε το μπέικον και σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε να μαλακώσουν για άλλα πέντε λεπτά.
- Νοστιμίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προσθέτουμε τα αυγά, μοιράζουμε από πάνω το τριμμένο τυρί.
- Αφήνουμε να ψηθεί από τη μία πλευρά και με τη βοήθεια ενός πιάτου γυρίζουμε και από την άλλη.
- Μόλις έχει ψηθεί την μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα και φρέσκο ψωμί.
Λαχταριστή φαίνεται η τορτίγια σου με την κολοκύθα, Ξανθή μου!!! Θα την φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία!
Καλά Χριστούγεννα, σου εύχομαι, με υγεία και αγάπη!!
Σ’ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου για την εγγονούλα μας! Να χαίρεστε κι εσείς την δική σας!