share

Gnocchi με κολοκύθα και πατάτα

από
Gnocchi με κολοκύθα και πατάτα

Η πρώτη κολοκύθα red kuri  έφτασε πριν λίγες μέρες στο σπίτι. Η μισή έγινε ψητή ένα μέρος της έγινε με ρεβίθια και η υπόλοιπη μπήκε στην κατάψυξη, αν και δεν το συνηθίζω να καταψύχω κολοκύθες.

Τα παιδιά μου που δοκίμασαν την ψητή, ενθουσιάστηκαν και άρχισαν να την ψάχνουναυτή την κολοκύθα στον τόπο κατοικίας τους. Και ένα βράδυ έφτασε σε έμενα μήνυμα με διάφορες κολοκύθες παρόμοιες με Ιταλική ονομασία.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα ατέλειωτες ιδέες με κολοκύθες, όχι ότι δεν έχω αποθηκεύσει από πέρσι άλλες τόσες.

Πέρσι λοιπόν θυμήθηκα ότι προσπάθησα  να φτιάξω gnocchi με κολοκύθα, μη με ρωτήσετε με ποια; δεν θυμάμαι που μυαλό πλέον, αλλά κάτι δεν πήγε καλά και έτσι δεν καταγράφηκε.

Τώρα διαβάζοντας πολλές πληροφορίες είπα να το επαναλάβω και μάλλον κατ΄εμέ  πέτυχε.

Το μυστικό πρέπει να βρίσκεται στο ψήσιμο της κολοκύθας γιατί έτσι ελαχιστοποιούνται τα υγρά. Το ίδιο συμβαίνει και σε αυτά με την πατάτα για να πετύχουν πρέπει να έχουμε πατάτες που θα έχουν αφαιρεθεί τα πολλά υγρά.

Με το ίδιο μείγμα έφτιαξα δυο φορές, τη δεύτερη φορά το μείγμα μπήκε στο ψυγείο για αρκετές ώρες, νομίζω ότι βοηθάει στο πλάσιμο.

Η σάλτσα που θα προσθέστε μπορεί να ποικίλει, σε αυτό που παρουσιάζω, είναι μια σάλτσα πέστο, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί μια σάλτσα ντομάτας, όπως αυτή ή μια λευκή σάλτσα με γάλα αλεύρι βούτυρο και παρμεζάνα ακόμη και μια σάλτσα πιπεριάς.

Gnocchi με κολοκύθα και πατάτα

Συστατικά
  

Για τα gnocchi

  • 200 γρ κολοκύθα red kuri ή μια άλλη κολοκύθα
  • 200 γρ αλεύρι δυνατό
  • 1 μεγάλη πατάτα
  • 1 αυγό
  • αλάτι
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο

Για το πέστο

  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • Μερικά φύλλα βασιλικού.
  • 1 κουτ. σούπας παρμεζάνα ή πεκορίνο
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού

Οδηγίες
 

Για τα gnocchi

  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα, την κόβουμε σε κύβους και τη βάζουμε σε ένα ταψάκι. Ψήνουμε την κολοκύθα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 15-20 λεπτά. Αν είναι από κατάψυξη θέλει 10 λεπτά επιπλέον. Είναι σημαντικό να χάσει τα πολλά υγρά της.
  • Βράζουμε την πατάτα με τη φλούδα της. Μόλις βράσει (τρυπιέται με πιρούνι) αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την ξεφλουδίζουμε.
  • Με κουτάλα του πουρέ ή με πιρούνι λιώνουμε την κολοκύθα και την πατάτα. Δεν τα βάζουμε σε μπλέντερ.
  • Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι το αυγό χτυπημένο και τον πουρέ κολοκύθας και πατάτας. Νοστιμίζουμε με αλάτι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα που δεν κολλάει στα χέρια μας.
  • Αν έχουμε χρόνο τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγες ώρες. Σε αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε μια μικρή ποσότητα του μείγματος και πλάθουμε κορδόνια περίπου 2 εκατ διαμέτρου. Με μαχαίρι κόβουμε κομμάτια σε μήκος 2.5 εκατοστά. Χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός πιρουνιού πιέζουμε ελαφρά κάθε gnocchi δημιουργώντας μικρές ραβδώσεις.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μισά gnocchi. Βράζουμε για 1 λεπτό ή και λίγο παραπάνω μέχρι να αρχίσουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια.
  • Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Εγώ έφτιαξα το μισό μείγμα την πρώτη φορά και το υπόλοιπο το έβαλα στο ψυγείο και το έφτιαξα μετά δυο μέρες.

Για τη σάλτσα πέστο

  • Σε γουδί χτυπάμε το σκόρδο με το αλάτι, συνεχίζουμε με το κουκουνάρι και βασιλικό μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και παρμεζάνα ή πεκορίνο χτυπάμε λίγο ακόμη και αφήνουμε λίγο να δέσουν τα υλικά

Σερβίρισμα

  • Σερβίρουμε τα gnocchi όσο ακόμη είναι ζεστά με τη σάλτσα του πέστο επιπλέον πεκορίνο (προαιρετικό) και φύλλα βασιλικού. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής.
  • Εδώ είναι με μια σάλτσα πιπεριάς.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode