share

Λικέρ από μύρτα

από
Λικέρ από μύρτα

Τα μύρτα τα είχα δει μόνο σε αναρτήσεις από φίλες, προσπάθησα κάποια φορά να τα βρω σε μια βόλτα μας στην εξοχή αλλά δεν είχα την τύχη.

Μέχρι που η καλή μου φίλη Νικολέτα μου έστειλε μαζί με άλλα καλούδια τρία κλαδιά φορτωμένα με καρπούς. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά μου.

Από εκείνη την ημέρα έχω ψάξει ώρες ατέλειωτες για πληροφορίες γύρω από το φυτό, τους καρπούς και τη χρησιμότητα τους. Μίλησα με φίλη στην Ιταλία με μια άλλη στο Πήλιο και τους λίγους καρπούς που είχα στη διάθεση μου αποφάσισα να τους κάνω λικέρ.

Αξίζει και με το παραπάνω να διαβάσετε την ανάρτηση της Όλγας με τα λαογραφικά στοιχεία γύρω από τη μυρτιά, νομίζω ότι τόσο ψαγμένη ανάρτηση δεν θα βρείτε πουθενά. Η Όλγα για χάρη μου, όχι πως δεν της αρέσουν όλα αυτά, κατέβασε από την πλούσια βιβλιοθήκη της, πολλά βιβλία,  ναι δεν είναι υπερβολή και τρεις μέρες αναζητούσε πληροφορίες. Μη το χάσετε και γενικώς μην χάνετε τις αναρτήσεις της, είναι όλες στηριγμένες σε πολύ ψάξιμο, γραμμένες με πολύ μεράκι και τεκμηριωμένες πληροφορίες.

Η διαδικασία για αυτό το λικέρ θέλει χρόνο, επειδή όμως οι καρποί τώρα μπορούν να βρεθούν το γράφω για όποιον θα ήθελε να πειραματιστεί. Τελικές φωτογραφίες θα έχω μετά ένα μήνα, όπως και αν χρειαστεί κάποια παρατήρηση. Βρείτε τώρα καρπούς ξεκινήστε και θα τα πούμε για κάθε σας απορία στείλτε σχόλιο.

Αυτό το λικέρ είναι διάσημο στην Κορσική και στη Σαρδηνία, οι ποσότητες που προτείνουν  είναι για ίσες ποσότητες καρπού και αλκοόλ ή τουλάχιστον να καλύπτονται οι καρποί καλά από αλκοόλ.

Επίσης οι Ιταλικές προτάσεις αναφέρουν αλκοόλη ποτοποιίας κάτι που στην Ελλάδα πολύ δύσκολα μπορεί να βρεθεί για οικιακή χρήση.

Οι δικές μου ποσότητες καρπών -αλκοόλ είναι προσαρμοσμένες  σύμφωνα με τη βιβλιογραφία που διαθέτω για τα λικέρ.

Λικέρ από μύρτα

Συστατικά
  

 • 70 γρ καρπούς μυρτιάς
 • 300 ml βότκα
 • 100 ml νερό
 • 100 γρ ζάχαρη

Οδηγίες
 

 • Μαζεύουμε τους καρπούς από τα μύρτα τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε καλά.
 • Σε βάζο που κλείνει καλά βάζουμε τη βότκα και προσθέτουμε τους καρπούς.
 • Κλείνουμε πολύ καλά το βάζο και τοποθετούμε σε σκοτεινό ντουλάπι για 40 ημέρες. Ανακινούμε το βάζο μια δυο φορές την εβδομάδα.
 • Μετά τις 40 ημέρες στραγγίζουμε το υγρό σε καθαρό βάζο χρησιμοποιώντας μια μουσελίνα. Στύβουμε καλά τους καρπούς ώστε να περάσουν από τη μουσελίνα όλοι οι χυμοί τους.
 • Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
 • Προσθέτουμε το σιρόπι στο υγρό βότκας - μύρτων κλείνουμε καλά το βάζο και αφήνουμε ακόμη μια εβδομάδα πριν το εμφιαλώσουμε για κατανάλωση.
 • Κάποιο το κρατούν στο ψυγείο, μετά την εμφιάλωση, καθώς ενισχύονται οι πεπτικές του ιδιότητες.

Σημειώσεις

Για το σιρόπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέλι αντί ζάχαρης.
Οι αναλογίες σιροπιού αλκοόλ μπορούν να είναι 3 μέρη αλκοόλ και 1 έως 1,5 μέρη σιροπιού ανάλογα με τους βαθμούς αλκοόλ του ποτού που θα χρησιμοποιήσουμε. Αν χρησιμοποιηθεί αλκοόλη ποτοποιίας 90 βαθμών τότε η ποσότητα του σιροπιού είναι ίδια με της αλκοόλης.
Μην προσθέτετε πολύ ζάχαρη στα λικέρ το αποτέλεσμα θα μοιάζει με σιρόπι.
Όσο πιο πολλές ημέρες το αφήσετε πριν την προθήκη του σιροπιού τόσο καλύτερο θα βγει.
Το χρώμα των μούρων όταν είναι πλήρως ώριμα είναι μπλε, δεν μπορούν να καταναλωθούν κατά τη συγκομιδή από το δέντρο αλλά χρησιμοποιούνται μόνο  στο μαγείρεμα, την παρασκευή μαρμελάδας  ή για την παρασκευή του λικέρ.
Η ωρίμανση των καρπών αρχίζει το Νοέμβριο μέχρι και τέλους Ιανουαρίου.
Αν θέλετε μπορείτε εδώ να διαβάστε περισσότερα για τις τεχνικές σχετικά με τα λικέρ.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode