Το γαύρο τον έχω τυλίξει παλιότερα σε αμπελόφυλλα μπορείτε να δείτε εδώ τη συνταγή.
Την Κυριακή βρέθηκα σε εξοχικό με ένα κλήμα να κρέμεται πάνω από την εξώπορτα.
Πήρα την άδεια να μαζέψω τα φύλλα του, λίγα ήταν αλλά έδωσαν ένα ωραίο πιάτο μαζί με λουλούδια κολοκυθιάς σήμερα.
Μαζί με τα φύλλα μάζεψα και λίγα αμπελοβλάσταρα. Έτσι ο γαύρος που αγοράστηκε τη Δευτέρα έκανε παρέα σε ένα μικρό πυρέξ και εξασφάλισα το γεύμα μου.
Αν βρείτε αυτό τον καιρό αμπελοβλάσταρα δοκιμάστε το.
Γαύρος με αμπελοβλάσταρα
Συστατικά
- λίγα αμπελοβλάσταρα
- 1/2 κιλό γαύρο
- μικρές σκελίδες σκόρδο
- λίγα φύλλα μάραθου ψιλοκομμένα
- 1 μικρό λεμόνι χυμό
- 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Κόβουμε τυχόν σκληρά μέρη από τα αμπελοβλάσταρα, τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
- Καθαρίζουμε το γαύρο, εγώ τον φιλετάρισα, δεν είναι υποχρεωτικό. Αφαιρέστε μόνο τα κεφάλια και τα εντόσθια. Τον πλένουμε και τον στραγγίζουμε.
- Σε ένα πυρέξ ή ταψί στρώνουμε ένα μέρος από τα αμπελοβλάσταρα.
- Αραδιάζουμε από πάνω το μισό γαύρο μαζί με σκελίδες σκόρδου, μάραθο, αλάτι και πιπέρι.
- Στρώνουμε μια ποσότητα αμπελοβλάσταρα και τον υπόλοιπο γαύρο, σκόρδα, μάραθο αλάτι πιπέρι.
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα αμπελοβλάσταρα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά. Στα πρώτα 20 λεπτά σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.
- Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε. Είχα και μικρό δώρο από τον ψαρά δυο μπαρμπουνάκια τα οποία τηγάνισα.
Σημειώσεις
Αν φιλετάρετε το γαύρο δείτε εδώ πως το κάνουμε.
Μην προσθέσετε νερό στο ταψί αρκούν τα υγρά που έχετε προσθέσει.