Πριν μέρες όταν ακόμη ήταν οι ημέρες της νηστείας σκέφτηκα να κάνω γεμιστά κολοκυθάκια.
Και για να αλλάξω τα κλασικά γεμιστά, σκεπτόμενη έναν άλλο πειραματισμό με πιπεριές γεμιστές προσάρμοσα τα υλικά σε γέμιση για κολοκυθάκια.
Είχα και αυτά τα στρογγυλά κολοκυθάκια που βολεύουν στο γέμισμα και έτσι όλα καλά!!
Το εσωτερικό τους δεν το πέταξα, έγινε μια πρόχειρη πίτα με λίγο τραχανά και τριμμένο καρότο.
Κολοκυθάκια γεμιστά με φακόρυζο
Συστατικά
- 5 κολοκυθάκια
- 80 γρ φακές
- 5 κουτ. γλυκού ρύζι μπασμάτι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανού ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού κουκουνάρι
- 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για την κατσαρόλα
- 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
- 1 μικρό λεμόνι το χυμό του
Οδηγίες
- Πλένουμε τα κολοκυθάκια και κόβουμε ένα κομμάτι από τη μεριά που ήταν το κοτσάνι. Με ένα κουτάλι ή άλλο εργαλείο αδειάζουμε τα κολοκυθάκια.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τις φακές για 20 περίπου λεπτα. Δεν θέλουμε να βράσουν πολύ. Τις στραγγίζουμε.
- Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα κολοκυθάκια.
- Σκεπάζουμε με τα κομμάτια που είχαμε αφαιρέσει, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και νερό που σχεδόν να τα σκεπάζει.
- Βράζουμε για περίπου 45 λεπτά αφήνοντας να έχουν λίγη σάλτσα.
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό μαζί με το χυμό λεμονιού και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Αποσείρουμε από την εστία και σεβίρουμε.