share

Galette με πικάντικη σελινόριζα

από
Galette με πικάντικη σελινόριζα

Galette είναι ένα είδος τάρτας ανοιχτής η οποία δεν είναι απαραίτητο να ψηθεί σε ταρτιέρα, μπορούμε να την ψήσουμε πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος.

Η ζύμη της συνήθως είναι ίδια με αυτή της τάρτας ή μια ζύμη σφολιάτας και γεμίζεται αφήνοντας ένα κενό γύρω γύρω το οποίο θα διπλωθεί προς τα μέσα κλείνοντας τη γέμιση. Η γέμιση μπορεί να είναι γλυκιά ή αρμυρή.

Στη σημερινή μου παρουσίαση προσάρμοσα, μια συνταγή που διάβασα στο bbc food, με Ελληνικά υλικά βάζοντας τη δική μου πινελιά.

Αξίζει να τη δοκιμάστε.

Galette με πικάντικη σελινόριζα

Συστατικά
  

  • 350 γρ σελινόριζα βάρος καθαρισμένη
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • θυμάρι φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 4-5 κρεμμύδια στιφάδου ή ένα μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 150 γρ τυρί αλειφόμενο
  • θυμάρι και πάπρικα
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • γάλα για την επάλειψη
  • θυμάρι και σχινόπρασο για το σερβίρισμα

Οδηγίες
 

  • Ξεκινάμε με την σελινόριζα, την καθαρίζουμε και την κόβουμε σε κομμάτια με πάχος 1,5 εκατοστού και στη συνέχεια σε μικρότερα κομμάτια. Την τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε την πάπρικα και το μπούκοβο και ανακατεύουμε να πάνε παντού.
  • Σε ένα ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος και αραδιάζουμε τα κομμάτια της σελινόριζας. ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και το πετιμέζι. Μοιράζουμε τα φύλλα φρέσκου θυμαριού από πάνω.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 λεπτά, γυρίζοντας τα κομμάτια μια φορά στο ενδιάμεσο. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  • Όσο ψήνεται η σελινόριζα καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε στην εστία. Μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  • Σε ένα ταψί ή λαμαρίνα στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας και κόβουμε λίγο τις γωνίες.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί τα κρεμμύδια, λίγη πάπρικα και λίγο θυμάρι. Ανακατεύουμε καλά.
  • Μοιράζουμε το μείγμα τυριού στο φύλλο σφολιάτας αφήνοντας 2 εκατοστά περιθώριο γύρω γύρω. Αλείφουμε το φύλλο που περισσεύει με λίγο γάλα.
  • Αραδιάζουμε πάνω από το μείγμα τυριού τις ψημένες φέτες σελινόριζας.
  • Γυρίζουμε το φύλλο της σφολιάτας προς τα μέσα καλύπτοντας μικρό μέρος της γέμισης. Αλείφουμε το γυρισμένο φύλλο με λίγο γάλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25-30 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος και μοιράζουμε λίγα φύλλα φρέσκου θυμαριού και σχινόπρασου.
  • Συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα και ένα ποτήρι κρασί.

Σημειώσεις

Το τυρί μου ήταν ένα πικάντικο – αλειφόμενο με φέτα και γιαυτό δεν πρόσθεσα αλάτι. 
Το πετιμέζι που πρόσθεσα ήταν πετιμέζι σύκου και ταίριαξε πολύ.
Τα μπαχαρικά δίνουν μια πικάντικη γεύση στη σελινόριζα, μην τα παραλείψετε.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode