Όπως είπε και η κόρη μου “χάλασε και η μαμά” κι αυτό γιατί σπάνια φτιάχνω ή τρώω κουλούρια γενικώς.
Έλα όμως που τελευταία θέλω κάτι να συνοδεύσω το τσάι μου ή τον απογευματινό μου χυμό.
Από τα έτοιμα σπάνια βρίσκω κάτι της αρεσκείας μου.
Επιπλέον όπως έχω ξαναπεί μια συνήθεια χρόνων είναι να βάζω σελιδοδείκτες σε βιβλία ή περιοδικά όταν κάτι μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Βέβαια όλα αυτά ξεχνιούνται άμεσα και σε επόμενο ξεφύλλισμα πέφτω πάλι πάνω τους και λέω αααα αυτό γιατί δεν το δοκίμασα;;
Έτσι λοιπόν ξεφυλλίζοντας και πάλι το βιβλίο, που μου έστειλαν πέρσι τα παιδιά μου ” The female Chef” βρήκα αυτά τα cookies. Τελευταία δε έχω αγαπήσει και το ταχίνι μιας και βρήκα στη γειτονιά μου κάποιο από μικρό παραγωγό.
Εμένα με κέρδισε πολύ και η λεμονάτη γεύση τους.
Πρόσθεσα μια δική μου μαρμελάδα λεμονιού που είχα φτιάξει πρόσφατα που είχε και φλούδες του λεμονιού. Αν δεν έχετε μια ανάλογη βράστε ένα μεγάλο λεμόνι και ψιλοκόψτε τη φλούδα του να την προσθέσετε στο μείγμα.
Λεμονάτα cookies με ταχίνι
Συστατικά
- 140 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ ζάχαρη
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1 αυγό
- 100 γρ ταχίνι
- 100 γρ αλεύρι δυνατό
- 150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
- 3 κουτ. σούπας μαρμελάδα λεμόνι
- 4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
- 4 κουτ. σούπας σουσάμι
Οδηγίες
- Σε κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης (ανάλογα με το μίξερ μας) βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε με το εξάρτημα φτερό για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε για ένα λεπτό ακόμη.
- Προσθέτουμε το ταχίνι συνεχίζοντας το χτύπημα για ακόμη ένα λεπτό.
- Έχουμε αναμείξει τα άλευρα με το μπέικιν και τη σόδα. Τα προσθέτουμε σταδιακά στον κάδο χτυπώντας σε πολύ χαμηλή ένταση. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενσωματωθεί στο μείγμα. Τοποθετούμε τον κάδο με το μείγμα για 15 λεπτά στο ψυγείο, θα μας διευκολύνει στο πλάσιμο.
- Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το σουσάμι.
- Στρώνουμε μια λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος.
- Πλάθουμε ισομεγέθη μπαλάκια ( 60 γρ το καθένα) και τα κυλάμε πάνω στη μείγμα ζάχαρης σουσαμιού.
- Αραδιάζουμε στη στρωμένη λαμαρίνα, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 10 λεπτά. Γυρίζουμε το ταψί ( το εμπρός – πίσω) και ψήνουμε ακόμη 3 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.Θα είναι αρκετά μαλακά όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, θα σφίξουν κρυώνοντας. Μην τα ψήσετε περισσότερο.