Είμαι μπροστά στον πάγκο του ψαρά το Σάββατο και δεν ξέρω τι θα ήθελα να αγοράσω. Επειδή με γνωρίζουν πολλά χρόνια και με εκτιμούν ιδιαίτερα με ένα στόμα δυο από τους πωλητές λένε με ένα στόμα: θα σας δώσουμε φιλέτο κόκκινου τόνου σήμερα.
Η αλήθεια είναι ότι είναι κάτι που δεν βρισκω συχνά και επειδή μου αρέσει τους εμπιστεύθηκα και όταν ήρθα σπίτι θυμήθηκα δυο άλλες συνταγές που είχα φτιάξει παλιότερα, μπορείτε να τις δείτε εδώ και εδώ.
Όμως επειδή η διάθεση για άλλα ψώνια δεν υπήρχε προτίμησα να κάνω κάτι πολύ απλό και επέλεξα αυτό το κους κους ως συνοδευτικό, με ότι υπήρχε στο σπίτι και ο τόνος μπήκε στο τηγάνι για δυο λεπτά.
Τελικά βγήκε κάτι πολύ νόστιμο και σε πολύ μικρό χρόνο, είχα το μοναχικό μου γεύμα μαζί με βραστά κολοκυθάκια και ένα ποτήρι κρασί.
Αν δεν βρίσκετε κόκκινο τόνο μπορείτε να αγοράσετε τον άλλο τόνο ή μια λεπτή φέτα από άλλο ψάρι, ξιφία ας πούμε κάπου τον πήρε το μάτι μου σε ψαράδικο. Και για πιο οικονομική λύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φιλέτο από λαβράκι.
Οι ποσότητες των υλικών αφορούν γεύμα για ένα άτομο, πολλαπλασιάστε ανάλογα.
Φιλέτο τόνου συνοδευμένο με πικάντικο κους κους
Συστατικά
Για τον τόνο
- 1 φιλέτο κόκκινου τόνου
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- σκόνη μουστάρδας
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα
Για το κους κους
- 30 γρ κους κους
- 50 ml ζεστό νερό
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- ξύσμα και χυμός από μισό λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού κάπαρη
- φύλλα μαϊντανού
Οδηγίες
- Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το κρεμμύδι με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα λεμονιού και αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά.
- Σε άλλο μικρό μπολ βάζουμε το κους κους με το ζεστό νερό, σκεπάζουμε με ένα πιάτο και αφήνουμε δέκα λεπτά.
- Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο του τόνου πασπαλίζουμε με σκόνη μουστάρδας, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τοποθετούμε σε καυτό σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. μεταφέρουμε σε πιάτο.
- Αναμειγνύουμε το κους κους με τα μαριναρισμένα κρεμμύδια και την κάπαρη και ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού. Νοστιμίζουμε με επιπλέον αλάτι και πιπέρι και επιπλέον ελαιόλαδο.
- Μεταφέρουμε στο πιάτο με το φιλέτο του τόνου μαζί με μικρές φέτες λεμονιού και επιπλέον μαϊντανό.