Σοκολατένιο γλυκό με ρούμι, πουρέ κάστανου και δαμάσκηνα

από
IMG_1548

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα, ο πρωτότοκος και διαχειριστής αυτής εδώ της σελίδας έχει γενέθλια.

Και όπως πάντα και για όλα τα μέλη της οικογένειας, όπου και αν βρίσκονται αυτά, φτιάχνω κάποιο γλυκό.

Το σημερινό έχει μελετηθεί καλά, όσο βρισκόμουν στην Αγγλία, τόσα και τόσα βιβλία και περιοδικά πέρασαν από τα μάτια μου.

Το βιβλίο που το διάβασα το συσχετίζει αν θυμάμαι καλά με το μεγάλο ζωγράφο Salvador Dali. Δυστυχώς δεν κράτησα τις λεπτομέρειες.

Το επέλεξα γιατί μου άρεσαν τα υλικά, δυσκολεύτηκα να βρω πουρέ κάστανου, αλλά τελικά τα κατάφερα.

Μη βιαστείτε να το ξεφορμάρετε όπως έκανα εγώ πρέπει να κρυώσει καλά πρώτα.

Η φωτογραφία το αδικεί.

Σοκολατένιο γλυκό με ρούμι, πουρέ κάστανου και δαμάσκηνα

Συστατικά
  

  • 250 ml ρούμι
  • 150 γρ δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
  • 200 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ σοκολάτα 70% σε περιεκτικότητα κακάο
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 200 γρ πουρέ κάστανου
  • 3 αυγά
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • κακάο για το γαρνίρισμα

Οδηγίες
 

  • Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
    Στρώνουμε με βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος μια φόρμα με διάμετρο 24 εκατοστά. Καλό είναι να έχουμε μια με αποσπώμενα άκρα για την καλύτερη μεταφορά μετά το ψήσιμο.
  • Σε μικρό κατσαρολάκι βράζουμε σε χαμηλή φωτιά το ρούμι και τα δαμάσκηνα για δέκα λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.
    Όταν κρυώσουν τα πολτοποιούμε σε επεξεργαστή τροφίμων.
  • Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα.
  • Σε κάδο του μίξερ ή μπολ ανάδευσης (ανάλογα με το μίξερ μας) χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τους κρόκους των αυγών για 2-3 λεπτά.
    Προσθέτουμε τον πουρέ κάστανου και το αλάτι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για ένα λεπτό. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ανάδευσης.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε μια σφικτή μαρέγκα και ενσωματώνουμε σταδιακά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα από πάνω προς τα κάτω στο μείγμα που έχουμε μεταφέρει στο μπολ.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα μας και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αντιστάσεις, στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 1 ώρα και 15 λεπτά.
    Θα πρέπει να έχει ψηθεί περιμετρικά, να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και στο κέντρο να είναι μαλακό.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 15 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.
    Μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
  • Μεταφέρουμε πιατέλα σερβιρίσματος και πασπαλίζουμε με κακάο.

Σημειώσεις

Πουρέ κάστανου μπορούμε να βρούμε έτοιμο σε μεγάλα ΣΜ.
Διαφορετικά μπορούμε να το φτιάξουμε με βρασμένα κάστανα, δεν είναι πολύ δύσκολο. 
Αν μας περισσέψει τον κρατάμε στο ψυγείο για λίγες μέρες για άλλη χρήση σε γλυκές ή αρμυρές παρασκευές.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode