share

Νηστίσιμη κολοκυθόπιτα

από
Νηστίσιμη κολοκυθόπιτα

Την εβδομάδα που μας πέρασε στο σπίτι έγινε της κολοκύθας.

Και πως να μη γίνει όταν έχεις την καλύτερη κολοκύθα ιδιαίτερα για την εποχή.

Κολοκυθόπιτες έχω φτιάξει πολλές φορές και γλυκές και αρμυρές, όλες όμως είχαν είτε αυγά είτε τυριά. Μιας και τώρα είμαστε μέσα στη σαρακοστή είπα να δοκιμάσω μια νηστίσιμη.

Η σκέψη ήταν γλυκιά ή αρμυρή;; Επικράτησε η αρμυρή αλλά θα σας δώσω και ιδέα να γίνει γλυκιά.

Για περισσότερες κολοκυθόπιτες μπορείτε να δείτε εδώ.

Νηστίσιμη Κολοκυθόπιτα

Εξοπλισμός

  • Ταψί για πίτα με διάμετρο 32 εκατοστά

Συστατικά
  

Για το φύλλο

  • 400 γρ αλεύρι σκληρό
  • 30 ml ξύδι
  • 200 ml νερό
  • 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κολοκύθα βάρος καθαρισμένης
  • 100 γρ καρύδια χοντροσπασμένα
  • 100 γρ σταφίδες
  • 2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και επιπλέον για τα φύλλα
  • σουσάμι για την επικάλυψη

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα και τη τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Προσθέτουμε το αλάτι ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε σε σουρωτήρι για 1 τουλάχιστον ώρα να στραγγίζουν τα υγρά της.
  • Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα.
    Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη. Αν δεν έχουμε μίξερ κατάλληλο για ζύμες ζυμώνουμε με τα χέρια μας. Καλύπτουμε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί.
  • Στύβουμε καλά την κολοκύθα, την τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις σταφίδες τα 2/3 από τα καρύδια το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε οκτώ μπαλάκια εκ των οποίων τα δύο λίγο μεγαλύτερα.
  • Ανοίγουμε τα φύλλα με τη βοήθεια νισιστέ αρχίζοντας από τα μεγαλύτερα μπαλάκια. Περισσότερα για το άνοιγμα των φύλλων μπορείτε να δείτε στο βίντεο σε Link που υπάρχει στο τέλος της συνταγής.
  • Αλείφουμε με τη βοήθεια πινέλου το ταψί, στρώνουμε το πρώτο φύλλο φροντίζοντας να καλύψει όλα το ταψί και να εξέχει λίγο απέξω. Αλείφουμε με ελαιόλαδο.
    Στο δεύτερο φύλλο αφού το αλείψουμε με ελαιόλαδο θα πασπαλίσουμε με τη μισή κανέλα και θα μοιράσουμε τα μισά καρύδια που έχουμε κρατήσει.
  • Στρώνουμε το επόμενο φύλλο αλείφουμε πάλι με ελαιόλαδο και μοιράζουμε το 1/3 της γέμισης.
  • Συνεχίζουμε με τα επόμενα δυο φύλλα (αλείφουμε πάντα κάθε φύλλο με ελαιόλαδο) μοιράζοντας την υπόλοιπη γέμιση.
  • Στρώνουμε το επόμενο φύλλο και πασπαλίζουμε πάλι με κανέλα και τα υπόλοιπα καρύδια.
  • Απλώνουμε και τα άλλα δυο φύλλα και γυρίζουμε προς τα μέσα αυτό που εξείχε δημιουργώντας κόθρο. Αλείφουμε καλά την επιφάνεια και τον κόθρο με ελαιόλαδο και μοιράζουμε σε όλη την επιφάνεια σουσάμι (προαιρετικό)
  • Κόβουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και ραντίζουμε με νερό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι της κουζίνας για 50 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Βγάζουμε από το ταψί και μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά.

Σημειώσεις

Αν θέλετε να κάνετε γλυκιά την πίτα μπορείτε να προσθέσετε μια καλή κουταλιά σούπας μέλι σε κάθε στρώση γέμισης. 
Κάποιοι αντί για σιμιγδάλι προσθέτουν ρύζι, η προσθήκη γίνεται για να απορροφηθούν τα υγρά της κολοκύθας. 
Εδώ μπορείτε να δείτε την τεχνική ανοίγματος του φύλλου. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode