share

Τάρτα με φράουλες και αμύγδαλα

από
Τάρτα με φράουλες και αμύγδαλα

Μιας και η εορτάζουσα ήταν στην Ελλάδα γιορτάσαμε μια βδομάδα πιο γρήγορα τα γενέθλια της.

Έτσι κι αλλιώς εγώ γλυκό θα έφτιαχνα ανήμερα των γενεθλίων, τώρα έγινε πιο νωρίς και έκανα την έκπληξη.

Μπορεί να σας φανεί δύσκολο αν όμως οργανώσετε το χρόνο όλα είναι εύκολα, εγώ είχα λιγότερο χρόνο, προκειμένου να κάνω την έκπληξη αλλά όλα πήγαν μια χαρά.

Δοκιμάστε το τώρα που οι φράουλες είναι πολλές.

Τάρτα με φράουλες και αμύγδαλα

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 250 γρ αλεύρι μαλακό
  • 125 γρ βούτυρο παγωμένο
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό

Για τη γέμιση

  • 200 γρ βούτυρο
  • 180 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 185 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό
  • 1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
  • 600 γρ φράουλες

Οδηγίες
 

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε κύβους.
    Με τα ακροδάκτυλα μας τρίβουμε το μείγμα να γίνει σαν άμμος. Προσθέτουμε το αυγό και δημιουργούμε μια ζύμη χωρίς να ζυμώσουμε.
    Τυλίγουμε με σελοφάν και βάζουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά.

Για τη γέμιση

  • Στο διάστημα αυτό κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις μισές φράουλες και τις βάζουμε μαζί με 1 κουτ. σούπας ζάχαρη σε μικρό κατσαρολάκι να βράσουν ( σε χαμηλή ένταση) για 10 λεπτά. Με μια κουτάλα του πουρέ πολτοποιούμε τις φράουλες και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν μαρμελάδα. Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Τρίβουμε καλά τα αμύγδαλα.
    Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε σταδιακά τα αμύγδαλα, το αλεύρι και ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και αναδεύουμε με μια σπάτουλα.

Για τη συναρμολόγηση της τάρτας

  • Θέλουμε μια ταρτιέρα με διάμετρο 20 εκατοστά, εναλλακτικά ένα ταψί.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε σε φύλλο με τη βοήθεια χοντρού πλάστη, πάνω σε χαρτί ψησίματος και από πάνω σελοφάν. Μεταφέρουμε με το χαρτί το φύλλο στην ταρτιέρα να καλύπτει όλο τον πάτο και τα τοιχώματα. Κόβουμε τυχόν περίσσεια γύρω από το χείλος της ταρτιέρας. Τρυπάμε με ένα πιρούνι και αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
    Γεμίζουμε την επιφάνεια (αφού τη στρώσουμε με χαρτί ψησίματος) με φασόλια ή τις ειδικές μπίλιες.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τα φασόλια και ψήνουμε ακόμη 10 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  • Απλώνουμε τη μαρμελάδα φράουλας στην επιφάνεια της ζύμης.
  • Απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα το μείγμα βούτυρου αμυγδάλου.
  • Τοποθετούμε τις υπόλοιπες φράουλες σε όλη την επιφάνεια πιέζοντας τες στη ζύμη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αντιστάσεις για 45 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε.
  • Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με ζάχαρη άχνη στην επιφάνεια ή με μια μπάλα παγωτού.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode