Στις 16 Μάϊου εορτάζεται παγκοσμίως η ημέρα κοιλιοκάκης. Για όσους δεν γνωρίζεται αυτή τη νόσο είναι η δυσανεξία στη γλουτένη που κάποια άτομα αποκτούν με τη γέννηση τους ενώ περισσότερα πλέον αποκτούν τη δυσανεξία στην ενήλικη ζωή τους λόγω άλλων υποκείμενων νοσημάτων ή όχι..
Μπορείτε να δείτε περισσότερα σε αυτή την παλιότερη ανάρτησή μου.
Ενημερώθηκα για πρώτη φορά σε μια εκδήλωση φαρμακευτικής εταιρείας και στη συνέχεια σε εκδήλωση με συμμετοχή επιστημόνων υγείας.
Έχω στο οικογενειακό μου περιβάλλον άτομο με επίκτητη δυσανεξία και έτσι ενημερώνομαι για τις εξελίξεις αλλά και με συνταγές χωρίς γλουτένη, όταν βρίσκομαι κοντά τους από άρθρα περιοδικών ή τα βιβλία που υπάρχουν στο σπίτι.
Επίσης την τρίτη Κυριακή του Μάϊου συνηθίζεται να εορτάζεται η ημέρα ψησίματος κέικ.
Τα συνδύασα και τα δύο και σήμερα έφτιαξα αυτό το κέικ χρησιμοποιώντας και ένα ιδιαίτερο μέλι ανθέων από παλιούρι προερχόμενο από τη βόρειο Ελλάδα και τελευταία το δοκιμάζω παντού.
Η συνταγή είναι προσαρμογή από κάτι που είχα δει σε περιοδικό στην Αγγλία και το είχα φωτογραφίσει, τα κάνω κι αυτά.
Κέικ με αμύγδαλα, πολέντα, μέλι και θυμάρι
Εξοπλισμός
- Φόρμα κέικ ή ταψί με διάμετρο 20 εκατοστά
Συστατικά
Για το κέικ
- 150 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ μέλι
- 3 αυγά
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- 200 γρ αμύγδαλα τριμμένα
- 100 γρ πολέντα
- 8 γρ μπέικιν πάουντερ*
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. γλυκού φύλλα από φρέσκο θυμάρι κι λίγα ακόμη για το γαρνίρισμα
Για το σιρόπιασμα
- 80 γρ μέλι
- χυμό μισού λεμονιού
Οδηγίες
- Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα βουτώντας τα για 5 λεπτά σε ζεστό νερό και αφήνουμε να στεγνώσουν πολύ καλά, μπορεί να γίνει από την προηγουμένη. Τα τρίβουμε σε επεξεργαστή τροφίμων. Ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Λαδώνουμε μια φόρμα κέικ ή ένα ταψί αφού το στρώσουμε με χαρτί ψησίματος.
- Σε κάδο μίξερ ή μπολ ανάδευσης ανάλογα το μίξερ μας χτυπάμε το βούτυρο με το μέλι μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα.
- Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά την πολέντα, τα αμύγδαλα, το μπέικιν το αλάτι το ξύσμα λεμονιού και τα φύλλα θυμαριού.
- Σε καθαρό κάδο ή σε καθαρό μπολ ανάδευσης χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
- Μεταφέρουμε προσεκτικά τη μαρέγκα στο μείγμα του κέικ με τη βοήθεια μιας μαρίζ ενσωματώνοντας την στο μείγμα, με απαλές κινήσεις, από κάτω προς τα επάνω.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40 λεπτά. Στα 20 λεπτά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην πάρει έντονο χρώμα. Ελέγχουμε να βγαίνει στεγνή μια λάμα πριν ξεφουρνίσουμε.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει για 15 λεπτά.
- Στο διάστημα αυτό ζεσταίνουμε ελαφρά το μέλι με το λεμόνι.
- Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα, τρυπάμε με ένα σουβλάκι σε μερικά σημεία και σιροπιάζουμε. Διακοσμούμε με λίγα φύλλα θυμαριού.
- Κόβουμε και σερβίρουμε, αν θέλουμε συνοδεύουμε με μια μπάλα παγωτού ή με κρέμα σαντιγί.