Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού είναι η παραγωγή ειδικών αντισωμάτων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση και επειδή η βλάβη προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα.
Για τη θεραπεία της απαιτείται αυστηρή δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη που έχει συνέπεια την επαναφορά του τοιχώματος του λεπτού εντέρου σε κανονική κατάσταση και τον έλεγχο της πάθησης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και σε ελάχιστες ποσότητες γλουτένης γιατί το μέγεθος της βλάβης του λεπτού εντέρου και ο χρόνος αποκατάστασης είναι δυσανάλογα μεγαλύτερα.
Στην αρχή αυτό είναι κάτι που τρομάζει, αλλά είναι τόσες οι εναλλακτικές τροφές και διατροφικές συνήθειες που υπάρχουν σήμερα που τελικά καταλήγει σε μια καλή οργάνωση της δίαιτας χωρίς ιδιαίτερες στερήσεις και εξαναγκασμούς.
Τα τελευταία χρόνια είχα την τύχη να βρεθώ αρκετές φορές σε ενημερωτικές εκδηλώσεις γύρω από το θέμα κοιλιοκάκη και τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά για τα άτομα που τα έχουν ανάγκη. Συχνά δε λαβαίνω ενημερώσεις για τις εξελίξεις και τα νέα προϊόντα.
Έχω επίσης την τύχη να δοκιμάζω περιοδικά κάποια από τα νέα προϊόντα.
Έτσι σήμερα έλαβα ένα πακέτο με το νέο αλεύρι Mix B – Mix Pane της εταιρείας Schar και αμέσως το χρησιμοποίησα σε αυτό το ιδιαίτερο κέικ που έφτιαξα στα πλαίσια εκκαθάρισης ψυγείου.
Αν και δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα σχετικό με την χρήση ή μη προϊόντων χωρίς γλουτένη έχω δοκιμάσει αρκετά και δεν έχω βρει διαφορές τουλάχιστον ως προς τη γεύση.
Γνωρίζω δε φίλους που τα έχουν εντάξει στη δίαιτα τους για διάφορους λόγους πέραν της κοιλιοκάκης.
Κέικ με κολοκύθα ανθότυρο και αλεύρι χωρίς γλουτένη
Συστατικά
- 200 γρ κολοκύθα τριμμένη
- 175 γρ βούτυρο
- 150 γρ ζάχαρη
- 3 αυγά
- 100 γρ ανθότυρο
- 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας
- 2 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
- 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
- 210 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 4 κουτ. σούπας ζαχαρη άχνη
Οδηγίες
- Τρίβουμε την κολοκύθα στο χοντρό τρίφτη και τη βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει τα υγρά της.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι, τη βανίλια το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού.
- Στρώνουμε μια φόρμα χωρητικότητος ενός λίτρου με χαρτί ψησίματος ελαφρά βουτυρωμένο.
- Στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια το ανθότυρο.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και την κολοκύθα αναδεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά, ελέγχουμε με μια λάμα μαχαιριού να βγαίνει στεγνή.
- Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε για 5-10 λεπτά πάνω σε σχάρα να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε, αφήνουμε πάλι σε σχάρα να κρυώσει λίγο ακόμη.
- Μεταφέρουμε σε πιατέλα. Αναδεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το χυμό λεμονιού και μοιράζουμε στην επιφάνεια του κέικ. Αν θέλουμε προσθέτουμε επιπλέον θυμάρι και ξύσμα λεμονιού.
Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοιου είδους αλεύρι αλλά επειδή γίνεται πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια για τη γλουτένη δεν είμαι αρνητική στο ενδεχόμενο να το εντάξω στην καθημερινότητά μας. Πάντως το συγκεκριμένο κέικ δείχνε να έχει μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερα νόστιμη γεύση!
Αμαλία εγώ που έχω δοκιμάσει και άλλα προϊόντα δεν βρίσκω καμιά τεράστια διαφορά γεύσης, άλλωστε ο στόχος των εταιρειών είναι να είναι νόστιμα στους ανθρώπους που έχουν το πρόβλημα και πρέπει να τα καταναλώνουν σε μόνιμη βάση. Το κέικ μπορείς να το φτιάξεις και με άλλο αλεύρι.