Το Πάσχα πέρασε να είμαστε καλά να χαιρόμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να μαγειρεύουμε νοστιμιές και πάμε για άλλα τώρα.
Πριν το Πάσχα ακριβώς δε θυμάμαι πήγα μια βόλτα στην εξοχή και στις συνήθεις εξερευνήσεις βρήκα λίγο άγριο σκόρδο.
Στο σπίτι άρχισαν οι αναζητήσεις τι θα μπορούσα να φτιάξω με αυτή τη μικρή ποσότητα.
Πέρσι είχα ασχοληθεί λίγο πιο πολύ με το θέμα (ήταν και περισσότερη η διαθέσιμη ποσότητα) δείτε εδώ τι είχα κάνει.
Βρήκα φέτος μια συνταγή από το site της αγαπημένης μου Λονδρέζικης αγοράς Borough market, μα τα υλικά που πρότεινε δεν τα είχα και δεν υπήρχε και πρόθεση να τα ψάξω. Έτσι όπως κάνω πάντα αυτοσχεδίασα με ότι υπήρχε στο σπίτι και δεν το μετάνιωσα το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο.
Για τα scones, αυτά τα μικρά συνοδευτικά ψωμάκια, έχω γράψει και παλιότερα μπορείτε να δείτε εδώ τι είναι ακριβώς και άλλες συνταγές.
Θα σας δώσω τα υλικά που χρησιμοποίησα και στο τέλος θα γράψω τα προτεινόμενα.
Scones με άγριο σκόρδο
Συστατικά
- 350 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ βούτυρο σε κύβους
- 150 γρ γραβιέρα τριμμένη
- 8 ροδέλες πικάντικο σαλάμι ψιλοκομμένο
- 50 γρ άγριο σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2-3 κουτ. σούπας μάραθο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
- 2 κουτ. σουπας καπνιστή πάπρικα
- 150 ml κεφίρ
- 2 αυγά
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Το μπέικιν προστίθεται για να βοηθήσει να φουσκώσουν λόγω του ότι το μείγμα περιέχει το τυρί. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους και τρίβουμε με τα δάκτυλά μας να πάρουμε ένα ψιχουλιαστο μείγμα.
- Προσθέτουμε τη γραβιέρα (κρατάμε λίγη ποσότητα για την επιφάνεια),το σαλάμι, το σκόρδο, το μάραθο, το μαραθόσπορο, αλάτι και πιπέρι και τα 3/4 της πάπρικας. Ενσωματώνουμε στο μείγμα και προσθέτουμε το κεφίρ και τα αυγά. Ζυμώνουμε ελαφρά και απλώνουμε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας αλευρωμένη σε πάχος περίπου 2.5 εκατοστά.
- Κόβουμε σε κομμάτια είτε με κουπ πατ (7 εκατ διαμέτρου) είτε σε τετράγωνα κομμάτια
- Τοποθετούμε τα κομμάτια σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος να έχουν μια μικρή απόσταση μεταξύ τους. Πασπαλίζουμε στην επιφάνια την υπόλοιπη πάπρικα και την υπόλοιπη γραβιέρα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
- Μπορούμε να τα καταναλώσουμε ζεστά ή και κρύα. Διατηρούνται μέσα σε καλά κλεισμένο μπολ για 2-3 ημέρες.