Αυτές τις πίτες τις έβλεπα εδώ και καιρό στα πιάτα των παιδιών μου, όταν ανταλλάσσουμε φωτογραφίες.
Και κάποιο βράδυ που μιλούσαμε, έκανα την ερώτηση για το τι είναι και πως τις φτιαχνουν.
Μου εξήγησαν λοιπόν ότι αυτές οι πίτες στα Αγγλικά λέγονται flat bread δηλαδή επίπεδα ψωμιά, κάτι σαν τις δικές μας πίτες για σουβλάκι;; αλλά διαφορετικές στη σύσταση.
Δεν πίστευα ότι είναι τόσο απλό να γίνουν. Είναι μια καλή λύση όταν θέλεις να συνοδεύσεις τα φαγητά σου και δεν έχει έτοιμο ψωμί ή τους ταιριάζουν πολύ αυτές οι πίτες.
Σήμερα παρόλο που ψωμί υπήρχε, αποφάσισα να τις φτιάξω και συνόδευσα μια εύκολη καπονάτα. Εύκολα οικονομικά και χωρίς να ανάψω φούρνο.
Δοκιμάστε!
“Πίτες της στιγμής” Flat bread
6 πίτες
Συστατικά
- 200 γρ αλεύρι σκληρό
- 150 γρ γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συν λίγο για το τηγάνι
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε ελαφρά. Αφήνουμε λίγο να σταθεί.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε έξι ίσα μέρη και σε επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε μια μικρή λεπτή πίτα, με τη βοήθεια μικρού πλάστη ή ακόμη και με το χέρι μας.
- Τοποθετούμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι στην εστία, σε μέτρια ένταση, και αλείφουμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε την πίτα αφήνουμε να ψηθεί για δυο λεπτά και γυρίζουμε με τη βοήθεια σπάτουλας. Ψήνουμε άλλα δυο λεπτά και μεταφέρουμε σε πιάτο. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες.
- Συνοδεύουμε μια σαλάτα ή κάποια λαχανικά φούρνου ή σουβλάκια ή και ένα σαγανάκι με γαρίδες.Εγώ όπως είπα συνόδευσα μια καπονάτα και αυγό τηγανητό.
Σημειώσεις
Εδώ μπορείτε να δείτε μια άλλη διαδικασία πιο χρονοβόρα για πίτες με προζύμι.