share

Galette με βερίκοκα

από
Galette με βερίκοκα

Galette είναι ένα είδος τάρτας ανοιχτής η οποία δεν είναι απαραίτητο να ψηθεί σε ταρτιέρα, μπορούμε να την ψήσουμε πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος.

Η ζύμη της συνήθως είναι ίδια με αυτή της τάρτας ή ένα φύλλο σφολιάτας, γεμίζεται αφήνοντας ένα κενό γύρω γύρω το οποίο θα διπλωθεί προς τα μέσα κλείνοντας τη γέμιση. Η γέμιση μπορεί να είναι γλυκιά ή αρμυρή.

Η σημερινή είναι γλυκιά και η ζύμη της είναι λίγο διαφορετική από τη ζύμη των αρμυρών, περιέχει εκτός από το βούτυρο, δύο διαφορετικά άλευρα και λίγα τριμμένα αμύγδαλα μαζί με ζάχαρη και αυγό.

Τώρα που υπάρχουν πολλά βερίκοκα αλλά και ροδάκινα είναι μια εύκολη λύση γλυκού. Θα μπορούσε να γίνει και με φράουλες.

Οι επιλογές δικές σας.

Galette με βερίκοκα

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 30 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 150 γρ αλεύρι μαλακό
  • 75 γρ αλεύρι σίκαλης
  • 25 γρ ζάχαρη
  • 150 γρ βούτυρο παγωμένο σε κύβους
  • 1 αυγό
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή για το πασπάλισμα

Για τη γέμιση

  • 450 γρ βερίκοκα
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 1 1/2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας αμύγδαλα τριμμένα
  • 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο

Οδηγίες
 

  • Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα, τα στεγνώνουμε καλά και τα τρίβουμε σε επεξεργαστή τροφίμων.
  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά και αρχίζουμε από τη ζύμη.
  • Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε τα άλευρα τα τριμμένα αμύγδαλα και τη ζάχαρη, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους. Με τα δάχτυλά μας τρίβουμε το βούτυρο με τα άλευρα δημιουργώντας ένα μείγμα που μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και 2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό, (κρατάμε το ασπράδι ξεχωριστά).
    Ζυμώνουμε πολύ ελαφρά και σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη. Τυλίγουμε σε σελοφάν και αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
  • Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση.
    Πλένουμε τα βερίκοκα, τα σκουπίζουμε και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε το κουκούτσι και Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε τρία. Τα τοποθετούμε σε μπολ ανάδευσης μαζί με τη ζάχαρη το κορν φλάουρ τη βανίλια και τα φύλλα θυμαριού. Ανακατεύουμε καλά.

Συναρμολόγηση

  • Σε επιφάνεια εργασίας στρώνουμε ένα φύλλο χαρτιού ψησίματος και ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια χοντρού πλάστη σε φύλλο με διάμετρο 30 εκατοστά. Θα βοηθήσει πολύ το άνοιγμα αν τοποθετήσουμε πάνω στη ζύμη ένα φύλλο σελοφάν.
  • Μεταφέρουμε με το χαρτί ψησίματος πάνω σε λαμαρίνα και στρώνουμε στο κέντρο (αφήνοντας 2-3 εκατοστά περιφερειακά) τις δυο κουταλιές τριμμένα αμύγδαλα.
  • Στρώνουμε τα βερίκοκα δημιουργώντας μια σπείρα, χωρίς να επικαλύπτουν το ένα το άλλο.
  • Διπλώνουμε προς τα μέσα το φύλλο που δεν καλύψαμε και αλείφουμε με το ασπράδι που είχαμε κρατήσει.
  • Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς και αέρα στο πρώτο από κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά. % λεπτά πριν τελειώσει ο χρόνος ψησίματος αλείφουμε όλη την επιφάνεια των φρούτων με τη μαρμελάδα.
  • Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσει.
  • Σερβίρουμε συνοδεύοντας αν θέλουμε με μια μπάλα παγωτού και επιπλέον φύλλα θυμαριού.

Σημειώσεις

Η ζάχαρη αυτού του γλυκού είναι λίγη και δεν θα έχουμε ένα πολύ γλυκό αποτέλεσμα, δεν θα πρόσθετα περισσότερη πάντως.  
Πέρσι τις ίδιες μέρες είχα φτιάξει αυτή την τάρτα πάνω σε φύλλο κρούστας, χωρίς ζάχαρη. Αναζητήστε τη.  
Μπορείτε να δείτε και τις αρμυρές προτάσεις μου με galette εδώ.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode