Μέχρι πριν λίγες μέρες αυτή τη σαλάτα δεν νομίζω ότι την ήξερα, ώσπου ένα βράδυ τα παιδιά μου μου έστειλαν φωτογραφία από το πιάτο τους μαζί με συνταγή.
Έτσι άρχισα τις αναζητήσεις να μάθω κι εγώ τι είναι και την ιστορία της.
Η Panzanella είναι μια σαλάτα με καταγωγή από την Ιταλία, το όνομα της μάλλον προέρχεται από το pane (ψωμί) και το zanella (πιάτο βαθύ που σερβίρεται).
Τα κύρια υλικά της σύγχρονης σαλάτας είναι ντομάτες, κρεμμύδι, ψωμί, ελαιόλαδο και ξύδι. Βρήκα αναφορά που λέει ότι μέχρι τον 20ο αιώνα βασιζόταν μόνο στα κρεμμύδια και όχι στις ντομάτες.
Πολλοί προσθέτουν και άλλα υλικά όπως βασιλικό, αγγούρι και κάπαρη.
Βρήκα εκδοχές με προσθήκη αλλαντικών ή φρούτων, όπως πεπόνι και ροδάκινο.
Γυρίζοντας σήμερα στο σπίτι τα μόνα που υπήρχαν ήταν ντομάτες, μια φέτα ψωμί, λίγο καπνιστό χοιρομέρι και ένα πεπόνι που θα ήθελα να δοκιμάσω.
Έτσι σχεδίασα τη δική μου εκδοχή αξιοποιώντας υλικά που είχα επηρεασμένη από τις αναζητήσεις μου.
Ήταν ένα δροσερό και χορταστικό πιάτο, δοκιμάστε τη επιλέγοντας τα δικά σας υλικά.
Panzanella
Συστατικά
- 1/2 ντομάτα κομμένη σε κύβους
- 4-5 μικρά ντοματίνια
- 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
- 1 κουτ. σούπας κάπαρη ξαρμυρισμένη
- 2 κουτ. σούπας καπνιστό χοιρομέρι κομμένο σε κύβους
- 1 φέτα πεπονιού κομμένη σε κύβους
- 1 φέτα ψωμιού φρυγανισμένη και κομμένη σε κύβους
- αλάτι
- 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι
- φύλλα βασιλικού και δυόσμου
Οδηγίες
- Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα ή σε ένα μεγάλο πιάτο.
- Αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι. Τόσο απλά.