share

Τάρτα με μήλα και σταφίδες

από
Τάρτα με μήλα και σταφίδες

Τάρτες με μήλα έχω φτιάξει αρκετές, προσθέτοντας και άλλα φρούτα ή χρησιμοποιώντας διαφορετικές ζύμες,

Νομίζω ποτέ δεν είναι αρκετές, όσες και αν φτιάξουμε.

Τώρα που τα μήλα είναι στην εποχή τους διαλέξτε όποια ποικιλία σας αρέσει και φτιάξε μια τάρτα, μια μηλόπιτα και συνοδέψτε τον καφέ σας, το τσάι σας , το πρωινό σας ή προσφέρετε τη μετά από ένα γεύμα.

Πάλι έγινε για κέρασμα μιας και πριν λίγες μέρες γιόρταζε η κόρη μου και σήμερα έχει επέτειο γάμου.

Η περισσότερη κεράστηκε σε φίλη γειτόνισσα και άρεσε πολύ.

Η ιδιαιτερότητα αυτής σήμερα είναι στη ζύμη και στο ότι δεν περιέχει πολύ ζάχαρη, θα την έλεγες και άγλυκη.

Τάρτα με μήλα και σταφίδες

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 50 γρ ξηρούς καρπούς καρύδια, αμύγδαλα. φιστίκια
  • 225 γρ αλεύρι μαλακό
  • 140 γρ βούτυρο παγωμένο σε κύβους
  • 3 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 αυγό

Για τη γέμιση

  • 4 μήλα περίπου 600γρ
  • 50 γρ σταφίδες
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
  • 2 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ
  • 1 κουτ. σούπας γάλα για το άλειμμα της ζύμης
  • 2 κουτ. γλυκού μέλι για την επικάλυψη

Οδηγίες
 

  • Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη ζύμη.
    Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε τους ξηρούς καρπούς και τους τρίβουμε καλά να γίνουν σχεδόν σαν σκόνη.
    Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάκτυλά μας να γίνει σαν ψίχουλα.
    Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις να σχηματιστεί μια ζύμη, ίσως χρειαστεί η προσθήκη 1-2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό.
  • Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες με τη βοήθεια μαντολίνου, για να έχουν το ίδιο πάχος.
  • Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτομε τη ζάχαρη, την κανέλα, τις σταφίδες και το κορνφλάουρ, ανακατεύουμε καλά.
  • Σε μια λαμαρίνα στρώνουμε χαρτί ψησίματος, τοποθετούμε τη ζύμη και με τη βοήθεια χοντρού πλάστη και δεύτερου χαρτιού ψησίματος την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο, διαμέτρου 35 εκατοστών.
  • Αραδιάζουμε κυκλικά τα μήλα με τα υλικά που τους έχουμε προσθέσει, αφήνοντας ένα κενό 4 εκατοστών περιμετρικά.
  • Διπλώνουμε προς τα μέσα την ζύμη που εξέχει προσέχοντας να μην υπάρχουν κενά.
  • Αλείφουμε τη ζύμη που γυρίσαμε με το γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο κάτω ράφι του φούρνου, για 35-40 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και μοιράζουμε στην επιφάνεια το μέλι.

Σημειώσεις

ΟΙ ξηροί καρποί που πρόσθεσα στη ζύμη ήταν ένα μείγμα  από καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκια, ότι υπήρχε στο σπίτι.
Θα ήθελα λίγο καλύτερες σταφίδες, αλλά στη γειτονιά δεν υπήρχε τίποτα καλύτερο, μάλλον χειρότερες επιλογές υπήρχαν. 
Αν τα μήλα που θα επιλέξουμε δεν είναι πολύ γλυκά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο πιο πολύ μέλι. 
Φροντίζουμε να έχουμε τραγανά μήλα. 
Μπορούμε να τη συνοδέψουμε με μια μπάλα παγωτού ή με μια μπάλα σαντιγί. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode