share

Κέικ με μανταρίνια χωρίς βούτυρο και αλεύρι

από
Κέικ με μανταρίνια χωρίς βούτυρο και αλεύρι

Αύριο ξημερώνει η ημέρα γενεθλίων του γιου μου και όπως έχουμε πει, πάντα φτιάχνω κάποιο γλυκό ασχέτως της παρουσίας των μελών της οικογένειας.

Το ρώτησα τι γλυκό να φτιάξω για τα γενέθλια σου και με το καυστικό του χιούμορ απάντησε: τι με νοιάζει αφού εσύ θα το φας με τους φίλους σου. Δεν έχει και άδικο, του υποσχέθηκα ένα της αρεσκείας του όταν θα πάω.

Κατέβασα λοιπόν μια αρμαθιά από καρτέλες με συνταγές που με έχουν προμηθεύσει σε όλα τα χρόνια της απουσίας τους τα γύρισα όλα, δεν είναι και λίγα και κατέληξα να επιλέξω αυτό το κέικ με μανταρίνια (πορτοκάλια έλεγε) μιας και τώρα είναι στην εποχή τους διάφορες ποικιλίες μανταρινιών. Και δεν ήταν η μόνη τροποποίηση που έκανα.

Επέλεξα κατόπιν προτροπής παραγωγού φίλου μια ποικιλία τα πέιτζ, τα δοκίμασα πριν προχωρήσω είναι αρκετά γλυκά και νόστιμα. Θέλουμε κάποια χωρίς κουκούτσια, αλλά να ξέρετε ότι αυτό πια δεν είναι εφικτό μιας και οι αγαπημένες μας μέλισσες κάνοντας τη βόλτα τους από δέντρο σε δέντρο μέσω της επικονίασης έχουν κάνει το θαύμα τους και όλες πια οι ποικιλίες έχουν από κανένα έως αρκετά κουκούτσια.

Το κέικ δεν περιέχει καμία λιπαρή ουσία ούτε αλεύρι, έτσι μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές προτιμήσεις ή ανάγκη.

Κέικ με μανταρίνια χωρίς βούτυρο και αλεύρι

Εξοπλισμός

  • φόρμα με αποσπώμενη βάση με διάμετρο 24 εκατ.

Συστατικά
  

Για το κέικ

  • 500 γρ μανταρίνια
  • 5 αυγά
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 250 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 2 κουτ. γλυκού μπαχαρικά

Για την επιφάνεια

  • 3-4 μανταρίνια
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 50 ml νερό
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ βερίκοκου
  • 2 κουτ. γλυκού μέλι
  • ζάχαρη άχνη προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Ξύνουμε λίγο την επιφάνεια των μανταρινιών και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει. Βράζουμε για 25 λεπτά, στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
    Όταν κρυώσουν τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια ελέγχουμε για κουκούτσια και ίνες αφαιρώντας τα και πολτοποιούμε σε επεξεργαστή τροφίμων να γίνουν ένας πουρές.
  • Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
    Τρίβουμε τα αμύγδαλα σε επεξεργαστή τροφίμων τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
    Χωρίζουμε κρόκους και ασπράδια σε δυο διαφορετικά μεγάλα μπολ.
    Ετοιμάζουμε τα μπαχαρικά, σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε από 1/2 κουτ. του γλυκού από κανέλα, τζίτζερ, κόλιαντρο και μοσχοκάρυδο.
  • Ετοιμάζουμε τη φόρμα στρώνοντας με χαρτί ψησίματος ελαφρά λαδωμένο.
  • Χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
    Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε ακόμη λίγο.
  • Στο μπολ που έχουμε τους κρόκους προσθέτουμε τα πολτοποιημένα μανταρίνια, ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε τα τριμμένα αμύγδαλα και τα μπαχαρικά και ενσωματώνουμε.
  • Μεταφέρουμε σταδιακά τη μαρέγκα ανακατεύοντας με μια ματίζ από κάτω προς τα επάνω με απαλές κινήσεις.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα ισιώνουμε με ένα κουτάλι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 50 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει μια λεπίδα στεγνή.
  • Βγάζουμε από το φούρνο πάνω σε σχάρα ανοίγουμε τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Ετοιμάζουμε τα μανταρίνια της επιφάνειας.
    Καθαρίζουμε τα μανταρίνια αφαιρώντας όλες τι φλούδες και τις άσπρες ίνες.
    Τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους 1.5 εκατοστών. Αφαιρούμε με ένα μυτερό μαχαίρι τυχόν κουκούτσια και ίνες.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό, τοποθετούμε στην εστία και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε το λικέρ και βράζουμε 1 λεπτό
    Προσθέτουμε τα κομμένα μανταρίνια και βράζουμε για ένα λεπτά από κάθε πλευρά. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε για λίγη ώρα.
  • Μεταφέρουμε το κέικ σε πιατέλα όσο ακόμη είναι λίγο ζεστό και απλώνουμε από πάνω το μέλι.
  • Προσθέτουμε τα σιροπιασμένα μανταρίνια και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Το μείγμα μπαχαρικών είναι μια επιλογή δική μου μιας και κάποιο έτοιμο δεν έχω στη διάθεση μου.
Επειδή το σιρόπιασμα των μανταρινιών επικάλυψης το επινόησα  τελευταία στιγμή, θα μπορούσα αντί του μελιού να βάλω το σιρόπι που είχε προκύψει από αυτή τη διαδικασία. 
Ζάχαρη άχνη θα έβαζα αν δεν είχα σιροπιάσει τα μανταρίνια. 
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode