Μια γλυκοπατάτα Νάξου και λίγο μπλε τυρί ήταν η αφορμή να πειραματιστώ για μια φορά ακόμη να φτιάξω σπιτικά gnocchi.
Βασίστηκα σε παλιά συνταγή μου με μια άλλη ματιά. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Gnocchi στην παλιότερη συνταγή.
Αυτή τη φορά λόγω του ότι ήθελα μικρότερη ποσότητα και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, άλλαξα τον τρόπο επεξεργασίας της πατάτας. Επίσης το συνοδευτικό είναι από εικόνες ξεφυλλίσματος βιβλίου με υλικά που υπήρχαν διαθέσιμα.
Gnocchi με γλυκοπατάτες και μπλε τυρί
40 κομμάτια
Συστατικά
- 400 γρ γλυκοπατάτα
- 15 γρ παρμεζάνα τριμμένη και λίγη για το σερβίρισμα
- 1 αυγό
- 100 γρ αλεύρι μαλακό
- 40 γρ μπλε τυρί
- 30 γρ βούτυρο
- 100 γρ σπανάκι χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 10 καρύδια πεκάν ή φουντούκια
Οδηγίες
- Πλένουμε τη γλυκοπατάτα την τρυπάμε σε μερικά σημεία με πιρούνι και την βάζουμε σε ένα σακουλάκι τροφίμων, το δένουμε και το τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων στη μεγαλύτερη διαβάθμιση για 8 -9 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας. Πρέπει να την πιέζουμε και να είναι μαλακή. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο να μπορούμε να τη χειριστούμε. * Αν δεν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων θα πρέπει να την ψήσουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 40 λεπτά τουλάχιστον ή μέχρι να τρυπιέται.
- Καθαρίζουμε την πατάτα και την περνάμε από μήλο λαχανικών (δεν τη βάζουμε σε μπλέντερ) Εναλλακτικά τη λιώνουμε καλά με κουτάλα πουρέ.
- Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε την πατάτα και προσθέτουμε το αυγό το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την παρμεζάνα και το μπλε τυρί προαιρετικά και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε ελαφρά να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης και πλάθουμε "λουκάνικο" περίπου 2 εκατ διαμέτρου. Με εργαλείο κοπής ή μαχαίρι κόβουμε κομμάτια σε μήκος 2.5 εκατοστά. Χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός πιρουνιού πιέζουμε ελαφρά κάθε gnocchi δημιουργώντας μικρές ραβδώσεις
- Αραδιάζουμε σε ένα ταψί πάνω σε χαρτί ψησίματος αλευρωμένο. Σκεπάζουμε με σελοφάν και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά. (εγώ τα άφησα δυο ώρες μιας και είχα άλλη υποχρέωση)
- Ετοιμάζουμε το συνοδευτικό σπανάκι.Σε τηγάνι βάζουμε το 1/3 από το βούτυρο με τη σκελίδα σκόρδου κομμένη και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε το σπανάκι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθεί καλά το σπανάκι προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
- Παράλληλα σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε τα gniocchi σταδιακά να βράσουν για 3 λεπτά ή μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
- Στο ίδιο τηγάνι που φτιάξαμε το σπανάκι, βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο, μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα καρύδια πεκάν ή φουντούκια ανάλογα τι θα επιλέξουμε. Κλείνουμε την εστία και μεταφέρουμε τα νιόκι στο τηγάνι ανακινούμε καλά να πάει το βούτυρο παντού.
- Σερβίρουμε με το σπανάκι – πεκάν και παρμεζάνα.
Σημειώσεις
* Δεν βράζουμε τις πατάτες γιατί θα απορροφήσουν υγρασία κάτι που δεν θέλουμε για την παρασκευή των gnocchi.
Η συνοδευτική σάλτσα μπορεί να ποικίλει και μπορεί να είναι μια σάλτσα ντομάτας ή ένα πέστο.
Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε διπλάσια ποσότητα και αφού τα βάλουμε στην κατάψυξη όπως ακριβώς τα βάλαμε εδώ στο ψυγείο, όταν παγώσουν καλά τα μεταφέρουμε σε σακουλάκια τροφίμων.
Διατηρούνται στην κατάψυξη ένα μήνα. Τα μαγειρεύουμε κατευθείαν από την κατάψυξη μέχρι να αρχίσουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού.