Συνεχίζοντας τα εδέσματα της Τυρινής, έφτιαξα αυτή την πίτα και έχω ενθουσιαστεί από το αποτέλεσμα όπως επίσης και οι φίλοι που τη δοκίμασαν.
Μπορεί να δεχτεί τροποποιήσεις ως προς τα υλικά ανάλογα με τι έχουμε ή τι μας αρέσει.
Την επόμενη φορά ίσως τη φτιάξω με σπανάκι ή σέσκουλα και θα παίξω λίγο με κάποιο πικάντικο κρεμώδες τυρί.
Επέλεξα τα παραπούλια μιας και τώρα υπάρχουν πολλά στην αγορά. Παλιότερα είχα φτιάξει με τη φίλη μου την Αλεξάνδρα αυτή.
Είναι εύκολη να γίνει και για όποιον δεν θέλει να ανοίξει δικά του φύλλα υπάρχουν αξιόλογα στο εμπόριο.

Μια αλλιώτικη πίτα με παραπούλια και τυριά
Εξοπλισμός
- Ταψί κατάλληλο για πίτα διαμέτρου 28 εκατ
Συστατικά
Για το φύλλο
- 120 γρ αλεύρι μαλακό
- 120 γρ αλεύρι σκληρό
- 120 ml νερό
- 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ξύδι
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 1 γρ ξηρή μαγιά προαιρετικό
Για τη γέμιση
- 400 γρ παραπούλια βάρος καθαρισμένων
- 70 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
- 250 γρ κατίκι
- 200 γρ τυρί φέτα
- πιπέρι
- 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
Οδηγίες
Για τη ζύμη του φύλλου
- Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και αναδεύουμε να ενσωματωθούν. Ζυμώνουμε στην αρχή μέσα στο μπολ και μετά σε επιφάνεια εργασίας για δέκα λεπτά να πάρουμε μια ελαστική ζύμη. Μοιράζουμε σε πέντε κομμάτια εκ των οποίων τα δυο μεγαλύτερα. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Για τη γέμιση
- Ξεκινάμε με τα παραπούλια. αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια και τα πλένουμε καλά. Τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα στραγγίζουμε.
- Τα βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι και τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση. (με διαβάθμιση 1-9 στο 6).
- Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να μαραθούν, ελέγχοντας και ανακατεύοντας, μέχρι να μην μείνει καθόλου νερό στο τηγάνι. Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ ανάδευσης και προσθέτουμε το κατίκι ανακατεύοντας να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε τη φέτα ελαφρά θρυμματισμένη, τα παραπούλια, το σκόρδο, 25 γραμμάρια από το βούτυρο και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Συναρμολόγηση της πίτας
- Με τη βοήθεια νισιστέ ανοίγουμε τα δύο πιο μεγάλα μπαλάκια σε φύλλο*.Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και στρώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι που να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού. Το αλείφουμε με βούτυρο και συνεχίζουμε με το άλλο με τον ίδιο τρόπο.Ανοίγουμε το τρίτο και απλώνουμε σουρωτά αλείφοντας πάλι με βούτυρο.
- Μοιράζουμε τη γέμιση ομοιόμορφα.
- Ανοίγουμε και τα άλλα δύο φύλλα και τα στρώνουμε πάλι σουρωτά αλείφοντας με βούτυρο.
- Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξείχαν από το ταψί δημιουργώντας κόθρο. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 45 λεπτά. Ψεκάζουμε με νερό μια δυο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
- Μεταφέρουμε σε πιατέλα