Έχω την εξαιρετική τύχη να βρίσκεται δίπλα μου καλή φίλη, καλός άνθρωπος και χρυσοχέρα.
Μαζί έχουμε μαγειρέψει πολλές φορές, και έχω καταγράψει τις συνταγές της.
Κουραμπιέδες, γιορτινά ψωμιά, κουλούρια, πίτες είναι μερικά από αυτά που έχουμε φτιάξει μαζί και άλλα πολλά που δεν έχουν καταγραφεί.
Στις πίτες είναι μεγάλη μαστόρισσα, η καταγωγή της είναι από χωριό της Καλαμπάκας και όπως όλοι ξέρουμε, στη Θεσσαλία φτιάχνουν τις καλύτερες πίτες.
Κάθε φορά που φτιάχνει πίτα υπάρχει κομμάτι και για εμένα.
Πριν λίγες μέρες μου ζήτησε να της αγοράσω παραπούλια από τη λαϊκή για να φτιάξει πίτα.
Η αλήθεια είναι ότι μια περίπου ίδια πίτα φτιάχνουμε και εμείς στα μέρη μου με διάφορα χόρτα αλλά και διαφορετικό όνομα, εμείς τη λένε μπαμπανέτσα. Κάθε τόπος και κάτι διαφορετικό.
Τη διαδικασία αυτής της πίτας την παρακολούθησα τη φωτογράφισα, έγραψα τα υλικά της και φυσικά τη δοκίμασα.
Η διαδικασία είναι εύκολη δε χρειάζονται φύλλα για την πίτα και το αποτέλεσμα πεντανόστιμο.
Πλαστός Θεσσαλίας με παραπούλια
Συστατικά
Για τη γέμιση
- 1 κιλό παραπούλια
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε μικρές ροδέλες
- 2 κουτ. σούπας πλιγούρι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 200 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Για το χυλό
- 1 1/2 δοσομετρική κούπα γάλα
- 3 αυγά
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συν λίγο για την επιφάνεια της πίτας
- καλαμποκάλευρο
- βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
Οδηγίες
για τη γέμιση
- Καθαρίζουμε τα παραπούλια τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με βραστό νερό. Βράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια.
- Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε μέσα το πλιγούρι. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και στραγγίζουμε ότι υγρά έχουν περισσέψει.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
για το χυλό
- Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το γάλα, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το ελαιόλαδο και τα αυγά και χτυπάμε με σύρμα κουζίνας.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά καλαμποκάλευρο μέχρι να πάρουμε ένα χυλό πηχτό.
Για το στρώσιμο της πίτας
- Χρειαζόμαστε ένα ταψί κατάλληλο για πίτες (σινί) διαμέτρου 36 εκατοστών. Το αλείφουμε με βούτυρο και το πασπαλίζουμε καλά με καλαμποκάλευρο.
- Μεταφέρουμε σιγά σιγά μέρος του χυλού ίσα να καλυφθεί καλά όλη η επιφάνεια του ταψιού και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα το μείγμα της γέμισης.
- Στον υπόλοιπο χυλό που έμεινε ρίχνουμε λίγο γάλα ώστε να γίνει πιο αραιός και τον μοιράζουμε ομοιόμορφα πάνω από τη γέμιση της πίτας. Αν χρειαστεί πασπαλίζουμε με λίγο καλαμποκάλευρο έτσι που να είναι καλά σκεπασμένη η γέμιση. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε ακόμη για 20 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν την κόψουμε.
- Σερβίρουμε και συνοδεύουμε αν θέλουμε με γιαούρτι.