share

Σιγοψημένο χοιρινό τυλιγμένο σε λάχανο τουρσί

από
Σιγοψημένο χοιρινό τυλιγμένο σε λάχανο τουρσί

Πειραματισμών συνέχεια.

Πριν καιρό κάπου πήρε το μάτι μου μια φωτογραφία ή κάποιο βιντεάκι (ποιος ξέρει) να τυλίγουν ένα κομμάτι κρέας σε λάχανο. Μέχρι εκεί όμως, αλλά μου καρφώθηκε στο μυαλό να κάνω κάτι σχετικό με το λάχανο αρμιά που επωαζόταν.

Και ναι μεν το λάχανο ετοιμάστηκε με ένα αποτέλεσμα που ακόμη δεν έχω καταλάβει πως προέκυψε, παρόλο που το έχω ψάξει αρκετά. Στις πρώτες δοκιμές σε σαρμάδες παρόλο το βράσιμο παρέμεινε αρκετά σκληρό. Πιθανόν η ποιότητα του λάχανου;;

Ένα βραδάκι που βρεθήκαμε με τη φίλη μου τη Νανά συζητώντας για το λάχανο, μου είπε ότι η γιαγιά της στη Βόρεια Ελλάδα έβραζα το λάχανο μαζί με τα κοτσάνια του για πολλές ώρες σε πολύ σιγανή φωτιά και χωρίς την προσθήκη υγρών και έβγαινε ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Βέβαια άλλα τα παλιά λάχανα, άλλοι οι σπόροι είναι διαφορετικοί πλέον και άλλες οι καιρικές συνθήκες. Θυμάμαι τη μάνα μου να λέει λάχανο χωρίς να έχει χιονίσει δεν είναι καλό. Μα που να χιονίσει στο Μαραθώνα ή στη Χαλκίδα; σε εμάς συνήθως από εκεί φτάνουν.

Και να λοιπόν συνδύασα τη σκέψη μου με την πληροφορία που μου έδωσε η Νανά, αξιοποίησα μέρος από το λάχανο τουρσί με πολύ καλύτερο αποτέλεσμα και έφτιαξα αυτό που σας παρουσιάζω.

Είχα την εξαιρετική τύχη, να το φάμε με καλή παρέα και είχα καλούς κριτές, στους οποίους άρεσε πάρα πολύ.

Σιγοψημένο χοιρινό τυλιγμένο σε λάχανο τουρσί

3 άτομα

Εξοπλισμός

  • γάστρα μαντεμένια ή ταψί με καπάκι

Συστατικά
  

  • 600 γρ χοιρινό από σπάλα
  • 8-10 φύλλα λάχανου τουρσί ή λάχανου ζεματισμένο σε αλάτι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • καπνιστή πάπρικα
  • κύμινο
  • ολόκληρα πιπέρια

Οδηγίες
 

  • Ζητάμε από το χασάπη μας ένα κομμάτι χοιρινό από σπάλα με λίγο παχάκι.
  • Αλατοπιπερώνουμε το κρέας (προσοχή στο αλάτι αν τα φύλλα του λάχανου είναι αρμυρά). πασπαλίζουμε με την πάπρικά και το κύμινο.
  • Σε ένα ταψί απλώνουμε 3 μεγάλα φύλλα από το λάχανο και τοποθετούμε πάνω το κρέας. Σκορπάμε πάνω στα φύλλα και στο κρέας τα ολόκληρα πιπέρια.
    Προσθέτουμε άλλα δυο φύλλα λάχανου από πάνω να καλυφθεί το κρέας και γυρίζουμε τα κάτω έτσι που να τυλιχθεί καλά το κρέας.
    Δένουμε με σπάγκο μαγειρικής.
  • Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα λάχανου στη γάστρα και τοποθετούμε από πάνω το πακέτο του κρέατος. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς και αέρα και τοποθετούμε τη γάστρα στο κάτω ράφι του φούρνου.
  • Ψήνουμε για 3,5 έως 4 ώρες γυρίζοντας μια δυο φορές το κρέας.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε σε πιατέλα μαζί με τα φύλλα λάχανου που το συνόδευσαν, τρίβουμε επιπλέον πιπέρι και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Αν δεν έχετε αυτό το λάχανο μπορείτε να ζεματίσετε σε καλά αλατισμένο νερό ένα λάχανο κατάλληλο για ντολμάδες και να χρησιμοποιήσετε φύλλα από αυτό.
Με αυτό το τρόπο το κρέας βγαίνει πολύ καλά ψημένο και ζουμερό.
Στο τραπέζι μας υπήρχε και ένα ριζότο με μανιτάρια και το ζωμό που είχα φτιάξει την περασμένη εβδομάδα, δεν φωτογραφήθηκε, όταν τρώμε με φίλους τρώμε μόνο.  
Το χοιρινό το συνόδευσε ένα chutney που ταίριαξε πολύ και άρεσε στην παρέα.  
Εδώ μπορείτε να δείτε μια άλλη συνταγή για σιγοψημένο χοιρινό.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode