share

Chutney με κολοκύθα μήλο και μπαχαρικά

από
Chutney με κολοκύθα μήλο και μπαχαρικά

Πριν ένα μήνα η κόρη μου έστειλε μια φωτογραφία με ένα βαζάκι chutney που είχε αγοράσει σε μια αγορά που είχαν επισκεφτεί.

Της ζήτησα να μου περιγράψει τα υλικά ή να τα φωτογραφίσει. Είδα ότι περιείχε αυτό το Μαροκινό μπαχαρικό το ρας ελ χανούτ με το οποίο μου αρέσει να αρωματίζω φαγητά.

Πέρασαν αρκετές μέρες μέχρι να μπορέσω να βρω την κατάλληλη κολοκύθα και να μπορέσω να αυτοσχεδιάσω αυτό το chutney όπως το φαντάστηκα διαβάζοντας τα υλικά και χρησιμοποιώντας την εμπειρία μου από άλλα που έχω φτιάξει όπως π. χ. αυτό πάλι με κολοκύθα.

Ήδη βαζάκι που χάρισα σε φίλη δοκιμάστηκε με μέλη της οικογένειας της συνοδεύοντας κάποια τυριά και άρεσε πολύ

Νομίζω ότι το καλύτερο ταίριασμα είναι με κάποια ψητά κρέατα.

Chutney με κολοκύθα μήλο και μπαχαρικά

3 βαζάκια των 220γρ

Συστατικά
  

  • 300 γρ κολοκύθα βάρος καθαρισμένης
  • 150 γρ μήλο Βάρος καθαρισμένου
  • 100 γρ κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 30 γρ σταφίδες
  • 100 ml χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
  • 100 ml λευκό ξύδι
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ.σούπας τζίτζερ φρέσκο τριμμένο
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού ρας ελ χανούτ *
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 100 γρ ζάχαρη

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μικρούς κύβους.
    Την τοποθετούμε σε γυάλινο μπολ με το αλάτι ανακατεύουμε να πάει παντού και αφήνουμε για ένα βράδυ στο ψυγείο.
  • Την επομένη μέρα βάζουμε τις σταφίδες σε 50 ml νερό και αφήνουμε να μουλιάσουν για 15 λεπτά. ( θα τις προσθέσουμε μαζί με το νερό που μούλιασαν)
    Ξεπλένουμε την κολοκύθα και τη στραγγίζουμε.
  • Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός της ζάχαρης και του ρας ελ χανούτ. Προσθέτουμε νερό ίσα να σκεπάζει όλα τα υλικά και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας (διαβάθμιση 1-9 στο 5).
    Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και λιώνουμε τα μεγαλύτερα κομμάτια της με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά και βράζουμε για λίγο να πάρουμε ένα πηχτό μείγμα. Προσθέτουμε το ρας ελ χανούτ ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την εστία.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε αφού τοποθετήσουμε ένα κερωμένο δίσκο. Αν δεν έχουμε τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλας.
  • Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος ή καλύτερα στο ψυγείο.
    Θα είναι έτοιμο προς χρήση μετά μια εβδομάδα όταν θα έχουν ισορροπήσει οι γεύσεις όπως σε όλα τα παρασκευάσματα που περιέχουν ξύδι και μπαχαρικά.
  • Διατηρείται στο ψυγείο για 6 μήνες.
    Θα συνοδεύσουμε με αυτό ψητά κρέατα, τυριά και αλλαντικά.

Σημειώσεις

*Το ρας ελ χανούτ είναι Μαροκινό μπαχαρικό και μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα με μπαχαρικά, ταιριάζει πολύ με τα όσπρια, ρύζι, κους κους, αρνί, κοτόπουλο.
Θα μπορούσατε να το φτιάξετε και μόνοι σας αν αναμίξετε τα παρακάτω μπαχαρικά:  μαύρο πιπέρι, τζίντζερ, κόλιανδρο, καπνιστή πάπρικα, μπαχάρι, κάρδαμο, κρόκο, μοσχοκάρυδο, κουρκούμη, καγιέν, γαρίφαλα και ροδοπέταλα.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode