share

Πίτσα με πέστο και αγκινάρες

από
Πίτσα με πέστο και αγκινάρες

Εδώ και πολλές μέρες ονειρευόμουν μια πίτσα και παρόλο που έφαγα την καλύτερη πίτσα από τα χέρια φίλου μάγου των ζυμαριών και της πίτσας η επιθυμία για μια ακόμη στο σπίτι παρέμεινε.

Κάπου είχε πάρει το μάτι μου πίστα με πέστο και αμέσως θυμήθηκα μια που είχα φτιάξει παλιότερα με αγκινάρες και είπα ότι αυτά τα δυο υλικά θα ταιριάζουν γιατί να μην πειραματιστώ τώρα που υπάρχουν οι αγαπημένες μου αγκινάρες. Πέστο υπήρχε στην κατάψυξη από τότε που είχα φτιάξει εκείνο το πολύ γρήγορα γεύμα με ζυμαρικά.

Αγόρασα λοιπόν χτες αγκινάρες και σήμερα αυτοσχεδίασα.

Υπήρχε και μια μπύρα στο ψυγείο που περίμενε το συνοδευτικό της!!

Σε μια μουντή ημέρα απόλαυσα ένα υπέροχο γεύμα.

Πίτσα με πέστο και αγκινάρες

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 240 γρ αλεύρι δυνατό και λίγο για το πλάσιμο
  • 2 γρ ξηρή μαγιά
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 160 ml νερό

Για τη γέμιση

  • 3 κουτ. σούπας πέστο με σπανάκι *
  • 2 τρυφερές φρέσκες αγκινάρες
  • 125 γρ μοτσαρέλα
  • 100 γρ τριμμένα τυριά
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
 

  • Ξεκινάμε με τη ζύμη.
    Σε ένα μπολ ανάδευσης κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και ζυμώνουμε λίγο μέσα στο μπολ.
    Μεταφέρουμε σε επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά να πάρουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη.
    Δημιουργούμε μια μπάλα και την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ.
    Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου δυο ώρες ή και περισσότερες ανάλογα τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις προσθέτουμε σε νερό που βράζει για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε και κρυώνουμε κάτω από κρύο νερό. Κόβουμε σε λεπτές φέτες..
    Ετοιμάζουμε τα τυριά, κόβουμε τη μοτσαρέλα σε μικρά κομμάτια.
  • Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη την βγάζουμε πάνω σε επιφάνεια εργασίας αλευρωμένη και με τα δάκτυλα μας ανοίγουμε το φύλλο της ζύμης για την πίτσα με διάμετρο 28 εκατοστά.
  • Σε μια λαμαρίνα βάζουμε χαρτί ψησίματος και μεταφέρουμε το φύλλο της ζύμης.
  • Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το πέστο χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
    Αραδιάζουμε σε όλη η την επιφάνεια τα κομμάτια από τις αγκινάρες και τρίβουμε πιπέρι.
  • Μοιράζουμε από πάνω τα κομμάτια της μοτσαρέλας και τα τριμμένα τυριά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 10 – 12 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας.
  • Μεταφέρουμε σε πιατέλα ή σε ξύλο κοπής και τρώμε!!

Σημειώσεις

Το πέστο που έβαλα είναι αυτό από παλιότερη παρασκευή. 
Μπορείτε να φτιάξετε αυτό με βασιλικό αν έχετε διαθέσιμο ή να χρησιμοποιήσετε ένα του εμπορίου.
Αγκινάρες μπορείτε να βάλετε βάζου αν υπάρχουν στο εμπόριο δεν γνωρίζω. 
Επίσης μπορούν να μπουν και κατεψυγμένες για αυτούς που δεν θέλουν να καθαρίσουν τις φρέσκες. 
Μπορείτε να δείτε εδώ πως καθαρίζουμε τις φρέσκες.
Η ζύμη μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγουμένη ημέρα και να μπει στο ψυγείο  σε σακούλα τροφίμων.
Το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να είναι αυτό για πίτσες, εγώ είχα μόνο αυτό το δυνατό διαθέσιμο. 
Με την ίδια γέμιση μπορούμε να φτιάξουμε μια τάρτα, θα αντικαταστήσουμε τη ζύμη πίτσας με μια ζύμη τάρτας.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode