share

Galette με κεράσια και ανθότυρο.

από
Galette με κεράσια και ανθότυρο

Όπως έχω ξαναγράψει η Galette είναι ένα είδος τάρτας ανοιχτής η οποία δεν είναι απαραίτητο να ψηθεί σε ταρτιέρα, μπορούμε να την ψήσουμε πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος.

Η ζύμη της συνήθως είναι ίδια με αυτή της τάρτας ή ένα φύλλο σφολιάτας, γεμίζεται αφήνοντας ένα κενό γύρω γύρω το οποίο θα διπλωθεί προς τα μέσα κλείνοντας τη γέμιση. Η γέμιση μπορεί να είναι γλυκιά ή αρμυρή.

Μπορείτε να δείτε εδώ τους προηγούμενους πειραματισμούς μου με γλυκές ή αρμυρές γεμίσεις

Αγοράζοντας τα κεράσια προκειμένου να φτιάξω τη σάλτσα που συνόδευσε τις μπριζόλες, σκέφτηκα να φτιάξω κάτι και σε γλυκό με αυτά για να κεράσω τους φίλους μου.

Βασίστηκα σε παλιά μου συνταγή με βερίκοκα αλλά και σε μια που διάβασα σε ενημερωτικό e mail από την αγαπημένη μου Λονδρέζικη αγορά. Η διαφορά σε αυτή σήμερα είναι η προσθήκη του ανθότυρου, ρικότα ήταν η πρόταση αλλά συνήθως προσαρμόζω τους πειραματισμούς μου με Ελληνικά προϊόντα.

Επιλέξτε ένα καλό ανθότυρο, η τύχη με έφερε την τελευταία στιγμή σε ένα μικρό μαγαζάκι της γειτονιάς και είχε ένα από τα Τζουμέρκα και ήταν εξαιρετικό.

Galette με κεράσια και ανθότυρο

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 100 γρ αλεύρι μαλακό
  • 60 γρ αλεύρι σίκαλης
  • 30 γρ καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 110 γρ βούτυρο παγωμένο κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 3-4 κουτ. σούπας παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

  • 400 γρ κεράσια
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • μια τσιμπιά αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 30 ml χυμό λεμονιού
  • 220 γρ ανθότυρο
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 1 κουτ. σούπας γάλα
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • αμύγδαλα φιλέ

Διαδικασία
 

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε τα άλευρα, τη ζάχαρη το αλάτι και το βούτυρο. Με τα δάκτυλά μας τρίβουμε το μείγμα μέχρι να γίνει σχεδόν σαν άμμος. Προσθέτουμε το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε ελαφρά δημιουργώντας μια ζύμη. την τυλίγουμε με σελοφάν και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μια ώρα.

Για τη γέμιση

  • Πλένουμε τα κεράσια και τα κόβουμε στη μέση αφαιρώντας και το κουκούτσι.
    Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη το κορν φλάουρ το χυμό λεμονιού και μια τσιμπιά αλάτι.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το ανθότυρο με τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Συναρμολόγηση και ψήσιμο

  • Πάνω σε ένα χαρτί ψησίματος ελαφρά λαδωμένο μεταφέρουμε τη ζύμη και με τη βοήθεια χοντρού πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο με διάμετρο 30 εκατοστά.
    Βοηθάει πολύ να βάλουμε στο άνοιγμα ένα σελοφάν μεταξύ ζύμης και πλάστη.
  • Απλώνουμε το μείγμα ανθότυρου στην επιφάνεια της ζύμης αφήνοντας ένα κενό 3 εκατοστών στην περιφέρεια.
  • Μοιράζουμε πάνω από το μείγμα ανθότυρου το μείγμα κερασιών και διπλώνουμε προς τα μέσα το φύλλο που δεν καλύψαμε.
  • Αλείφουμε με το γάλα τη ζύμη που γυρίσαμε και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
  • Μεταφέρουμε σε λαμαρίνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς και αέρα, στο κάτω ράφι τους φούρνου, για 35 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο πριν μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  • Διακοσμούμε με αμύγδαλα φιλέ ή με ζάχαρη άχνη.
    Συνοδεύουμε αν θέλουμε με μια μπάλα παγωτού ή με σαντιγί.

Σημειώσεις

Σε μια άλλη εκδοχή θα την έφτιαχνα με φράουλες και για πιο Φθινοπωρινή με δαμάσκηνα. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode