share

Ζυμαρικά χυλοπίτες ή ταλιατέλες με παντζάρι

από
Ζυμαρικά χυλοπίτες ή ταλιατέλες με παντζάρι

Πριν ένα μήνα που έφτιαχνα τις χυλοπίτες η φίλη Ειρήνη είχε πει: φτιάξε και με παντζάρι.

Τότε είχα πει βάλε ιδέες και δε θα σταματήσω ποτέ να φτιάχνω.

Όμως άλλες υποχρεώσεις, δεν επέτρεψαν τότε την ενασχόληση και με αυτό τον πειραματισμό.

Ώσπου πριν λίγες μέρες θυμήθηκα την ημέρα ζυμαρικών, που εορτάζεται κάθε 25η Οκτωβρίου.

Μίλησα με φίλη από την Ιταλία έψαξα στα βιβλία μου με αναφορές στα ζυμαρικά και σχεδίασα τις αναλογίες των υλικών και όλη τη διαδικασία, σχεδόν όπως για τις χυλοπίτες.

Πολύ παλιά είχα φτιάξει ταλιατέλες με σπανάκι, πάλι αυτοσχεδιάζοντας και δε θυμάμαι καθόλου από που εμπνεύστηκα.

Επίσης κάποια άλλη φορά είχα γράψει ένα αφιέρωμα στα ζυμαρικά και την ιστορία τους με αναφορά στις Ελληνικές ονομασίες και ποικιλίες, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Για να δοκιμάσω τους πειραματισμούς μου σκάρωσα ένα πιάτο με αυτά τα ζυμαρικά που έφτιαξα σήμερα.

Θα δώσω λίγες πληροφορίες στο τέλος για αυτό.

Ζυμαρικά χυλοπίτες ή ταλιατέλες με παντζάρι

Συστατικά
  

Για τα ζυμαρικά

  • 350 γρ αλεύρι σκληρό
  • 50 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 ml γάλα
  • 2 αυγά
  • 100 γρ παντζάρι λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Διαδικασία
 

  • Καθαρίζουμε και βράζουμε δυο τρεις βολβούς παντζαριών, περίπου 120 γρ.
    Όταν κρυώσουν τους πολτοποιούμε σε δυνατό μπλέντερ ή τους περνάμε από το μύλο λαχανικών στην πιο ψιλή σήτα. Θέλουμε να πάρουμε ένα μείγμα αρκετά λιωμένο.
  • Σε κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης κοσκινίζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
    Προσθέτουμε το αλάτι, τα αυγά το γάλα και το λιωμένο παντζάρι.
    Ζυμώνουμε με το γάντζο στο μίξερ μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη (περίπου 5λεπτά)
    Αν δεν έχουμε μίξερ θα ζυμώσουμε με τα χέρια μας αλλά ο χρόνος θα είναι πιο μεγάλος.
  • Βγάζουμε τη ζύμη σε επιφάνεια εργασίας και ζυμώνοντας δημιουργούμε μια μπάλα.
    Τη χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και αφήνουμε σε λεκάνη σκεπασμένη να ξεκουραστεί 15-20 λεπτά.
  • Με τη βοήθεια νισιστέ ανοίγουμε σε φύλλο
  • Όχι πολύ λεπτό, μεταφέρουμε πάνω σε καθαρό τραπεζομάντηλο. Αφήνουμε να στεγνώσουν.
    Ανάλογα τις καιρικές συνθήκες αυτή η διαδικασία θα πάρει από μια έως περισσότερες ώρες. Δεν πρέπει να ξεραθούν πολύ αλλά ούτε να κολλάνε μεταξύ τους.
  • Μόλις τα φύλλα είναι έτοιμα αρχίζουμε το κόψιμο. Διπλώνουμε τα φύλλα και κόβουμε σε μικρές λωρίδες και μετά σε μικρά κομματάκια ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
  • Μπορούν να κοπούν και σε μορφή ταλιατέλας.
  • Απλώνουμε τα ζυμαρικά μας σε καθαρό τραπεζομάντηλο και τα αφήνουμε για 2 έως 4 ημέρες (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) ανακατεύοντας προσεκτικά να στεγνώσουν.
  • Τα μαζεύουμε σε καθαρό υφασμάτινο σακουλάκι ή σε γυάλινο βάζο.

Σημειώσεις

Όσοι έχετε μηχανή ζυμαρικών και έχετε την άνεση των χειρισμών της μπορείτε το άνοιγμα του φύλλου ίσως και το κόψιμο να το κάνετε με αυτή.
Μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα του παντζαριού και να μην προσθέσουμε γάλα. Αν χρειαστεί θα προσθέσουμε μικρή ποσότητα νερού.
Επίσης μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμα βρασμένα σε ατμό παντζάρια αντί να βράσουμε εμείς. Αν τα ξαναφτιάξω θα ψήσω τα παντζάρια στο φούρνο.
Όπως έγραψα στην αρχή θέλησα να πειραματιστώ άμεσα βράζοντας λίγα σε μορφή ταλιατέλας για δοκιμή, μιας και ήμουν πολύ περίεργη για τη γεύση.
Δεν κράτησαν το χρώμα και δεν ξέρω αν αυτό έχει σχέση ότι ήταν πολύ νωπά ακόμη. Θα γίνει δοκιμή πάλι όταν ξεραθούν.
Για αυτό το πιάτο πέρασα σε βούτυρο μια χούφτα καρύδια χοντροκομμένα μαζί με μια σκελίδα σκόρδου λιωμένη και πρόσθεσα τα βρασμένα (βράσιμο 2-3 λεπτά σε αλατισμένο νερό)  ζυμαρικά και στη συνέχεια πρόσθεσα ξύσμα και χυμό λεμονιού ανακάτεψα και σέρβιρα  με λίγα φύλλα σχινόπρασου και πιπέρι, συνοδεύοντας με μια πράσινη σαλάτα.
Σαν γεύση μου άρεσαν πολύ μένει να δω τι θα προκύψει με τα αποξηραμένα, οι πειραματισμοί μου δεν σταματούν ποτέ!
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode