Πριν ένα μήνα που έφτιαχνα τις χυλοπίτες η φίλη Ειρήνη είχε πει: φτιάξε και με παντζάρι.
Τότε είχα πει βάλε ιδέες και δε θα σταματήσω ποτέ να φτιάχνω.
Όμως άλλες υποχρεώσεις, δεν επέτρεψαν τότε την ενασχόληση και με αυτό τον πειραματισμό.
Ώσπου πριν λίγες μέρες θυμήθηκα την ημέρα ζυμαρικών, που εορτάζεται κάθε 25η Οκτωβρίου.
Μίλησα με φίλη από την Ιταλία έψαξα στα βιβλία μου με αναφορές στα ζυμαρικά και σχεδίασα τις αναλογίες των υλικών και όλη τη διαδικασία, σχεδόν όπως για τις χυλοπίτες.
Πολύ παλιά είχα φτιάξει ταλιατέλες με σπανάκι, πάλι αυτοσχεδιάζοντας και δε θυμάμαι καθόλου από που εμπνεύστηκα.
Επίσης κάποια άλλη φορά είχα γράψει ένα αφιέρωμα στα ζυμαρικά και την ιστορία τους με αναφορά στις Ελληνικές ονομασίες και ποικιλίες, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Για να δοκιμάσω τους πειραματισμούς μου σκάρωσα ένα πιάτο με αυτά τα ζυμαρικά που έφτιαξα σήμερα.
Θα δώσω λίγες πληροφορίες στο τέλος για αυτό.

Ζυμαρικά χυλοπίτες ή ταλιατέλες με παντζάρι
Συστατικά
Για τα ζυμαρικά
- 350 γρ αλεύρι σκληρό
- 50 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 100 ml γάλα
- 2 αυγά
- 100 γρ παντζάρι λιωμένο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Διαδικασία
- Καθαρίζουμε και βράζουμε δυο τρεις βολβούς παντζαριών, περίπου 120 γρ. Όταν κρυώσουν τους πολτοποιούμε σε δυνατό μπλέντερ ή τους περνάμε από το μύλο λαχανικών στην πιο ψιλή σήτα. Θέλουμε να πάρουμε ένα μείγμα αρκετά λιωμένο.
- Σε κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης κοσκινίζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι.Προσθέτουμε το αλάτι, τα αυγά το γάλα και το λιωμένο παντζάρι. Ζυμώνουμε με το γάντζο στο μίξερ μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη (περίπου 5λεπτά) Αν δεν έχουμε μίξερ θα ζυμώσουμε με τα χέρια μας αλλά ο χρόνος θα είναι πιο μεγάλος.
- Βγάζουμε τη ζύμη σε επιφάνεια εργασίας και ζυμώνοντας δημιουργούμε μια μπάλα.Τη χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και αφήνουμε σε λεκάνη σκεπασμένη να ξεκουραστεί 15-20 λεπτά.

- Με τη βοήθεια νισιστέ ανοίγουμε σε φύλλο

- Όχι πολύ λεπτό, μεταφέρουμε πάνω σε καθαρό τραπεζομάντηλο. Αφήνουμε να στεγνώσουν.Ανάλογα τις καιρικές συνθήκες αυτή η διαδικασία θα πάρει από μια έως περισσότερες ώρες. Δεν πρέπει να ξεραθούν πολύ αλλά ούτε να κολλάνε μεταξύ τους.

- Μόλις τα φύλλα είναι έτοιμα αρχίζουμε το κόψιμο. Διπλώνουμε τα φύλλα και κόβουμε σε μικρές λωρίδες και μετά σε μικρά κομματάκια ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

- Μπορούν να κοπούν και σε μορφή ταλιατέλας.

- Απλώνουμε τα ζυμαρικά μας σε καθαρό τραπεζομάντηλο και τα αφήνουμε για 2 έως 4 ημέρες (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) ανακατεύοντας προσεκτικά να στεγνώσουν.
- Τα μαζεύουμε σε καθαρό υφασμάτινο σακουλάκι ή σε γυάλινο βάζο.
Σημειώσεις
Σαν γεύση μου άρεσαν πολύ μένει να δω τι θα προκύψει με τα αποξηραμένα, οι πειραματισμοί μου δεν σταματούν ποτέ!