share

Σούπα με κολοκύθα και ζωμό από γαρίδες

από
Σούπα με κολοκύθα και ζωμό από γαρίδες

Την προηγούμενη εβδομάδα είχα αγοράσει γαρίδες και είχα φτιάξει αυτό το πιάτο με τα σέσκουλα που είχα δοκιμάσει στο εστιατόριο της φίλης μου Αργυρώς το Koutsou & Co.

Οι γαρίδες τελικά ήταν περισσότερες και σκέφτηκα την επόμενη μέρα να κάνω τις υπόλοιπες τυλιγμένες με κανταΐφι και να φάμε παρέα με φίλη.

Για να μπει κάτι επιπλέον στο τραπέζι μου σκέφτηκα να φτιάξω μια κολοκυθόσουπα με λίγη κόκκινη κολοκύθα που υπήρχε στο ψυγείο. Και εκεί σκέφτηκα ότι τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες θα ήταν μια καλή ιδέα να γίνουν ένας ζωμός και να εμπλουτίσουν τη σούπα.

Αυτό το ζωμό θα τον συναντήσουμε με την ονομασία μπισκ (bisque) είναι εύκολο να τον φτιάξουμε και έχει πολλές χρήσεις.

Όταν έχω παρέα στο τραπέζι συνήθως δεν βγαίνουν φωτογραφίες και αυτή βγήκε την επόμενη ημέρα με λίγη σούπα που είχε περισσέψει, για τις ανάγκες καταγραφής στο αρχείο μου.

Σούπα με κολοκύθα και ζωμό από γαρίδες

Συστατικά
  

Για τη σούπα

  • 1 κιλό κολοκύθα red kuri ή κάποια άλλη
  • 2 καρότα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Για το μπισκ γαρίδας

  • 10 κεφάλια και κελύφη γαρίδας
  • 1 καρότο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 50 ml κρασί λευκό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 μπαχάρια
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Διαδικασία
 

  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε κύβους.
    Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
    Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε φέτες.
  • Σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος βάζουμε όλα τα λαχανικά αλτοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά.
  • Παράλληλα ετοιμάζουμε το το ζωμό από τις γαρίδες.
    Πλένουμε καλά τα κελύφη και τα κεφάλια και τα στραγγίζουμε.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κεφάλια και τα τα κελύφη από τις γαρίδες. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
    Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας συνεχίζοντας το σοτάρισμα.
    Στη συνέχεια προσθέτουμε το καρότο το κρεμμύδι και το σκόρδο σοτάροντας λίγο ακόμη και σβήνουμε με το κρασί.
  • Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα μπαχαρικά και 250 ml ζεστό νερό και βράζουμε για 20 λεπτά.
  • Στραγγίζουμε και πετάμε τα λαχανικά και τα κεφάλια.
  • Ο ζωμός μας είναι έτοιμος να τον χρησιμοποιήσουμε στη σούπα μας

Για τη σούπα

  • Σε κατσαρόλα μεταφέρουμε τα ψημένα λαχανικά και πολτοποιούμε με ραβδονπλέντερ ή εναλλακτικά πολτοποιούμε σε επεξεργαστή τροφίμων και μεταφέρουμε στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το ζωμό από τις γαρίδες ανακατεύουμε και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
    Δοκιμάζουμε την πυκνότητα της σούπας και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  • Μόλις έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα σερβίρουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και μια κουταλιά ξινής κρέμας ή γιαουρτιού.

Σημειώσεις

Αυτό το ζωμό μπορούμε να τον φτιάξουμε όταν έχουμε διαθέσιμα υλικά και να τον κρατήσουμε σε βαζάκια στην κατάψυξη.
Έχει αρκετά σκούρο χρώμα και επηρεάζει το χρώμα του πιάτου που θα τον χρησιμοποιήσουμε. 
Μπορεί να προστεθεί σε σούπες ή ριζότο. 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode