Για όσους είστε τυχεροί και μπορείτε να βρείτε ασκόλυμπρους τώρα δοκιμάστε αυτό το εύκολο και νόστιμο πιάτο.
Προχτές στη λαϊκή αγόρασα λίγους έτσι για το καλό, η πρώτη σκέψη ήταν να γίνουν σαλάτα, μετά θυμήθηκα ότι μια φορά τους είχα κάνει τη γάστρα προσθέτοντας φέτες λεμονιών και μπαχαρικά. Και ήρθε και η τρίτη σκέψη γιατί όχι και με γίγαντες!!
Δανείστηκα λίγους γίγαντες από τη γειτόνισσα τους έβαλα από βραδύς στο νερό και σήμερα έγινε το μοναχικό μου πιάτο.
Οι ποσότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τα άτομα που θα φάνε, δεν ζύγισα καν αυτά που έβαλα.
- φασόλια γίγαντες
- ασκόλυμπροι
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- λεμόνια αράντιστα και ακέρωτα σε φέτες
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τους γίγαντες σε νερό να μουσκέψουν. Την επομένη τους βάζουμε σε μπόλικο νερό να βράσουν.
- Καθαρίζουμε τους ασκόλυμπρους αφαιρώντας το σκληρό τμήμα της ρίζας και καθαρίζουμε το εξωτερικό με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες. Αφαιρούμε τα σκληρά κομμάτια από τα πράσινα φύλλα τους και κρατάμε τα πιο τρυφερά.
- Όταν τα φασόλια έχουν έχουν βράσει τα στραγγίζουμε κρατώντας το νερό που έβρασαν.
- Προσθέτουμε μέρος από το νερό που έβρασαν τα φασόλια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 30 λεπτά.
Αν δεν έχτε γάστρα μπορείτε να ψήσετε σε ένα ταψάκι που θα έχει σκέπασμα ή που θα το σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.
Μη βάλετε από την αρχή πολύ νερό μόνα αν χρειαστεί προσθέστε στην πορεία.
Μπορείτε να προσθέσετε λεμόνια τουρσί αν έχετε.
Αν πάλι δεν έχετε ασκόλυμπρους δείτε εδώ δύο άλλες προτάσεις που μπορούν να συνοδεύσουν τους γίγαντες.
Φασόλια γίγαντες με αγκινάρες στο πήλινο
Φασόλια γίγαντες με διάφορα λαχανικά στο φούρνο
Ξανθούλα μου, υπέροχο το “μοναχικό σου” πιάτο. Συναισθηματικό άγγιγμα το “μοναχικό”…
Σου στέλνω την ειλικρινή μου αγάπη,
Θέλγια.