Το κιουνεφέ είναι ένα Ανατολίτικο γλυκό που το συναντάμε στο Λίβανο, στην Τουρκία, στη Συρία και στη Παλαιστίνη, με διάφορες παραλλαγές στο σχήμα, τα υλικά του ή το σερβίρισμα.
Βασικό υλικό στο συγκεκριμένο γλυκό είναι το τυρί, το οποίο συνήθως είναι το dil peyniri, ένα τυρί από την Τουρκία το οποίο είναι μαλακό ανάλατο και διαχωρίζεται σε κορδόνια.
Πριν λίγες μέρες είδα από φίλο αυτό το γλυκό και μου κίνησε το ενδιαφέρον, αν κι εγώ με τα γλυκά ταψιού και γενικώς τα σιροπιαστά δεν έχω και πολύ καλή σχέση. Ανταλλάξαμε απόψεις για τα υλικά και άρχισα μετά το ψάξιμο διαβάζοντας και ρωτώντας. Επιπλέον ο φίλος, μου πρότεινε να χρησιμοποιήσω, αν βρω, τυρί μαλάκα από την Κρήτη.
Τότε θυμήθηκα ότι στην κατάψυξη μου υπήρχε ένα κομμάτι από αυτό το τυρί που μου είχε στείλει η Λίνα.
Μια και δυο μάζεψα και τα υπόλοιπα υλικά και η πρώτη δοκιμή έγινε.
Στη συνέχεια ήρθε η πληροφορία για το που μπορεί κάποιος να βρει το αυθεντικό τυρί και με αυτό έγινε και δεύτερη δοκιμή.
Εδώ θα καταγράψω τους δικούς μου πειραματισμούς και ευχαρίστως θα ήθελα να ακούσω τις δικές σας εμπειρίες. Στο τέλος της ανάρτησης θα δοθούν πληροφορίες για τα υλικά και που μπορείτε να τα βρείτε, γιατί πάνω από όλα πρέπει να είμαστε χρηστικοί.
- 100 γρ ζάχαρη
- 80 ml νερό
- 1 κουτ. γλυκού Χυμό λεμονιού
- 1 μικρή φλούδα λεμονιού
- Μια τσιμπιά άρωμα βανίλιας
- 150 γρ κανταΐφι
- 70 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
- 200 γρ τυρί dil peyniri ή μαλάκα Κρήτης
- φιστίκια Αιγίνης προαιρετικό
- Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός της βανίλιας. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και μόλις λιώσει η ζάχαρη βράζουμε για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε τη βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει.
- Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα μικρό τηγανάκι -σαγανάκι (διαμέτρου 15 εκατοστών). Στρώνουμε το μισό κανταΐφι έτσι που να καλυφτεί καλά όλο το τηγάνι και τα πλανά του. Μοιράζουμε το μισό βούτυρο να πάει παντού σε όλο το κανταΐφι. Μπορούμε να βουτυρώσουμε όλο το κανταΐφι και μετά να προχωρήσουμε στο στρώσιμο του.
- Μόλις έχει ψηθεί και έχει πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα μεταφέρουμε σε πιατέλα και μοιράζουμε από πάνω το κρύο σιρόπι και αν θέλουμε χοντροσπασμένα φιστίκια.
Μπορούμε να φτιάξουμε το γλυκό σε μικρό ταψί το οποίο θα ψήσουμε στο φούρνο γυρίζοντας το οπωσδήποτε να ψηθεί και από τις δύο πλευρές. Το δικό μου ψήθηκε σε εστία γκαζιού τη μια φορά και την επόμενη σε μικρό γκαζάκι. Ανάλογα την δύναμη της εστίας ίσως τροποποιηθεί ο χρόνος.
Υπάρχει πληροφορία ότι μπορεί να ετοιμαστεί και να φυλαχτεί στην κατάψυξη πριν το ψήσιμο. Δεν το έχω δοκιμάσει δεν έχω γνώμη. Επίσης όλες οι πληροφορίες μου μιλούν για κρύο σιρόπι ζεστό γλυκό
Όπως είπα και στην αρχή το γλυκό έγινε δυο φορές τη μια φορά με τυρί μαλάκα και τη δεύτερη με το τυρί dil peyniri. Σημαντικές γευστικές διαφορές εμείς δεν παρατηρήσαμε.
Σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή του βουτύρου, ένα πολύ καλό βούτυρο είναι απαραίτητο για αυτό το γλυκό. Υπήρξε πρόταση να χρησιμοποιηθεί στάκα Κρητική, πέραν του ότι δεν είχα, θεώρησα ότι θα βγει ίσως πιο βαρύ γευστικά αλλά και από άποψη θερμίδων.
Το ειδικό τυρί θα το βρείτε είτε μέσω on line πωλήσεων είτε σε μικρό μαγαζάκι στην Καλλιθέα στην οδό Αγίων Πάντων.
Τυρί Κρητικό μαλάκα σίγουρα, οι μη Κρητικοί, θα βρείτε στην οδό Ευριπίδου στο κατάστημα Κωστάκης.
Επειδή θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής στις προτάσεις μου, να ξέρετε ότι η τιμή του ειδικού τυριού είναι διπλάσια του Κρητικού.
Στις αναζητήσεις μου και συζητήσεις είδα ότι πολλοί χρησιμοποιούν στη θέση του τυριού μοτσαρέλα ή τυρί κρέμα και ανθότυρο αν πρόκειται να καταναλωθεί το γλυκό κρύο. Επίσης υπάρχει πρόταση για το Ποντιακό τυρί γαΐς για το οποίο προς το παρόν δεν έχω πληροφορίες που θα το βρει κάποιος στην Αθήνα.
Η δική μου πρόταση μετά τις δοκιμές είναι η χρήση του Κρητικού τυριού με ένα πολύ καλό βούτυρο. Εναλλακτικά θα χρησιμοποιούσα μια καλή βουβαλίσια μοτσαρέλα.
Επειδή είμαι ανήσυχο πνεύμα, το γλυκό έγινε σήμερα παρέα με φίλους στο εστιατόριο τους, χρησιμοποιώντας σαγανάκι μπακιρένιο, επικασιτερωμένο, το οποίο έχει μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα από το απλό τηγάνι του σπιτιού μου, γιαυτό το λόγο χρειάστηκε μεγαλύτερος χρόνος ψησίματος. Προσαρμόστε το χρόνο ψησίματος ανάλογα με το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε.
Οι δοκιμές ποτέ δεν σταματούν και το γλυκό σερβιρίστηκε μια μέρα με γλυκό του κουταλιού σύκο μαζί με το σιρόπι του.
Και μια άλλη μέρα με γλυκό τριαντάφυλλο και σιρόπι αρωματισμένο με ροδόνερο.
Τρελλαίνομαι για κιουνεφε!!!! πολυ ωραιο φαίνεται!!!!
Πέπη ειλικρινά τρέλανε κόσμο αυτό το γλυκό, σήμερα έγινε σε εστιατόριο φίλων και ξετρελάθηκαν.
Εξαιρετικό.Ποιό τυρί μπορώ να χρησιμοποιήσω εναλλακτικά;; (αν δεν βρώ τα προτεινόμενα)
Αγαπητή Βέφα στις “Σημειώσεις” της συνταγής θα βρείτε όλες τις προτάσεις για τυριά που θα μπορούσαν να προστεθούν στο συγκεκριμένο γλυκό. Η δική μου εμπειρία είναι μόνο με dil peyniri και με Κρητική μαλάκα.
Ευχαριστούμε για τις συνταγες και τις συμβουλές σας!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα καλά σας λόγια.