Εδώ και καιρό έβλεπα τις κολοκύθες στη λαϊκή και έψαχνα ποια θα πάρω για να πειραματιστώ με εορταστικές και όχι μόνο συνταγές. Κάθε Τετάρτη ψαχούλευα τα καφάσια μιας φίλης στη λαϊκή ώσπου βρήκα τις κατάλληλες. Η πρώτη αφού έπαιξε το φωτομοντέλο μια μέρα πειραματισμών τώρα γεμίστηκε με μακαρόνι και τυριά και σας την παρουσιάζω.
Η άλλη αναμένει μια πιο γιορτινή γέμιση ίσως σαν αυτή της γαλοπούλας, ε αφού δεν γεμίζω γαλοπούλα θα γεμίσω την κολοκύθα μου!!
Με αυτές τις ποσότητες των υλικών μπορούν να χορτάσουν δυο καλά πεινασμένοι ή να αποτελέσει συνοδευτικό για τέσσερις.
- 1 στρογγυλή κολοκύθα βάρους περίπου 2.5 κιλών
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 λουκάνικα χοιρινά περίπου 180 γρ
- 120 γρ μακαρόνι κοφτό
- 150 γρ κίτρινο τυρί μαλακό
- 80 γρ γραβιέρα
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κουτ. γλυκού δενδρολίβανο
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο
- 1 κούπα κρέμα γάλακτος
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Πλένουμε καλά την κολοκύθα και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα κύκλο από την μεριά του κοτσανιού και το κρατάμε στην άκρη. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό από τα σπόρια και τις ίνες. Αλατοπιπερώνουμε σκεπάζουμε με το καπάκι που αφαιρέσαμε και την τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
- Αφαιρούμε το έντερο από τα λουκάνικα και τα τρίβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε μικρό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κομμάτια του λουκάνικου. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Βράζουμε το μακαρόνι σε αλατισμένο νερό το μισό χρόνο από το αναγραφόμενο στη συσκευασία.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και τυλίγουμε με μια λαδόκολλα και τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το καπάκι της κολοκύθας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 -25 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρει χρώμα.
Με αυτά τα υλικά θα γεμίσετε μια κολοκύθα βάρους περίπου 2.5 κιλών και περιφέρειας 60 εκατοστά.
Για μεγαλύτερη θα πρέπει να αναπροσαρμόσετε τα υλικά.
Μη βράσετε πολύ τα μακαρόνια γιατί θα βράσουν και με το ψήσιμο.
Τα τυριά θα πρέπει να είναι μαλακά ώστε να λιώσουν κατά το ψήσιμο.
Προτιμήστε ένα λουκάνικο πικάντικο με μπαχαρικά χωρίς προσθήκη άλλων υλικών δηλ. πράσο κλπ.