Μια ακόμη διαφορετική ποικιλία κολοκύθας έφτασε στα χέρια μου, η αλήθεια είναι ότι την έχω πολύ καιρό, αλλά διάφορα προβλήματα δεν μου επέτρεψαν να την αξιοποιήσω.
Στο διάστημα αυτό σε ώρες αναζήτησης, έψαξα αρκετές πληροφορίες για τη συγκεκριμένη κολοκύθα όπως και πως μαγειρεύεται.
Δεν περίμενα ότι θα έβρισκα τόσες πολλές πληροφορίες μιας και στη χώρα μας παρόλο που καλλιεργείται (όχι ευρέως) δεν έχει γίνει και πολύ αποδεκτή, ίσως δεν ρισκάρουμε αρκετά με νέα προϊόντα.
Έχω δει περισσότερες από 100 προτάσεις – συνδυασμούς με αυτή την κολοκύθα, στη μικρή έρευνα που έχω κάνει. Ας δούμε όμως τι είναι αυτή η κολοκύθα.
Είναι σχετικά μετρίου σχήματος μακρόστενη, χρώματος κίτρινου πολλές φορές με ρίγες πορτοκαλί.
Στο κέντρο της περιέχει σπόρους αρκετά μεγάλους και η σάρκα της είναι σφιχτή. Όταν όμως μαγειρευτεί η σάρκα αποσπάται εύκολα με τη χρήση ενός πιρουνιού και με τη μορφή λεπτών ινών που μοιάζουν με σπαγγέτι, ίσως και γιαυτό το όνομα της.
Είναι πλούσια σε φολικό οξύ, κάλιο, βιταμίνη Α, και καροτένιο και είναι χαμηλή σε θερμίδες.
Είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί και η καλλιέργεια της έχει καλή απόδοση.
Η πρώτη δοκιμή έγινε με ρεβίθια και σπανάκι και βέβαια ο συνδυασμός αυτός επιδέχεται πολλές τροποποιήσεις, όπως αντί για ρεβίθια μανιτάρια ή γαρίδες. Θα ακολουθήσει τουλάχιστον άλλη μια συνταγή ελπίζω σύντομα.
Για τις υπόλοιπες ιδιαίτερες κολοκύθες μπορείτε να δείτε εδώ.
- 1/2 κολοκύθα spaghetti
- 1-2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λίγο για την κολοκύθα
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 1/2 δοσομετρικής κούπας βρασμένα ρεβίθια
- 2 χούφτες φύλλα από σπανάκι
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας λιαστές ντομάτες κομμένες
- 1 κουτ. σούπας κάπαρη
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι ελαφρά καβουρντισμένο
- τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι προαιρετικό
- Ψήνουμε την κολοκύθα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά. Εναλλακτικά για πιο γρήγορα αποτέλεσμα υπάρχει πρόταση να μπει στο φούρνο μικροκυμάτων σε δυνατή κλίμακα για 10 λεπτά. (δεν το έχω δοκιμάσει δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη).
- Όσο η κολοκύθα ψήνεται ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα συνοδευτικά. Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5-7 λεπτά, φροντίζοντας να μην πάρουν σκούρο χρώμα.
Τα ρεβίθια μου ήταν από σακουλάκια βρασμένων που έχω αποθηκεύσει στην κατάψυξη.
Αν βρείτε αυτή την κολοκύθα μην την προσπεράσετε αξίζει πολλών δοκιμών, ιδιαίτερα όσοι αγαπάτε την χορτοφαγική δίαιτα.
ΥΓ. Μόλις τώρα ενημερώθηκα ότι μπορείτε να βρείτε τη συγκεκριμένη κολοκύθα στο Fast Market επί της οδού Αγ. Αναργύρων 32 στο Μαρούσι.
Νομίζω ότι σιγά σιγά η κολοκύθα κερδίζει έδαφος και εδώ! Πολλά φιλιά!