Όταν ρωτάς τι θα φάμε και οι απαντήσεις είναι ένας τίτλος μιας συνταγής από τα περιεχόμενα ενός βιβλίου που υπήρχε πάνω στον καναπέ για το τι θα προκύψει ποτέ δεν ξέρεις μετά από τους δικούς μου πειραματισμούς στην κουζίνα. Όλα εξαρτώνται από το αν έχω όλα τα υλικά που προτείνονται και τη διάθεση μου. Τελευταία δεν θέλω να βρίσκομαι στην κουζίνα εξαιτίας του διαρκούς γουργουρίσματος του ψυγείου, έχω τα κωλύματα μου με τους θορύβους, αλλά που θα πάει ή θα το φτιάξουν ή θα τους “φτιάξω”.
Πάμε στο φαγητό τώρα.
- 2 μπούτια κοτόπουλου κομμένα στη μέση
- 1 σφηνάκι Γλυκό κρασί Σάμου
- 2-3 κλωναράκια δεντρολίβανου
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 400 γρ ώριμες ντομάτες
- Αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι
- 150 γρ χυλοπίτες σπιτικές ή εμπορίου
- 30 γρ φύλλα ρόκας
- 1 κουτ. γλυκού κουκουνάρι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας τριμμένο κεφαλοτύρι
- 1 σκελιδα σκόρδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Πλένουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το προσθέτουμε μαζί με το δεντρολίβανο και τη δάφνη ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου. Περιχύνουμε με το γλυκό κρασί. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 τουλάχιστον ώρες ή καλύτερα μια νύχτα.
Μπορούμε να μαρινάρουμε με λευκό κρασί σε μεγαλύτερη ποσότητα και να συνεχίσουμε χωρίς την προσθήκη ντομάτας, την επόμενη φορά.
Με την ποσότητα των υλικών το πέστο ίσως είναι περισσότερο από το απαιτούμενο για τη συνταγή. μαζέψτε το σε ένα μικρό βαζάκι προσθέτοντας λίγο λάδι στην κορυφή και φυλάξτε το στο ψυγείο. Ταιριάζει πολύ με τα ζυμαρικά σε μια πρόχειρη συνταγή.
Εγώ είχα τους ενδοιασμούς μου αλλά τελικά μας άρεσε περισσότερο από αυτό του βασιλικού, έχει πιο ήπια γεύση. Δεν πρόσθεσα αλάτι στο πέστο γιατί το τυρί μου ήταν αρκετά αρμυρό.
Οι χυλοπίτες είναι δικές μου σπιτικές . Αν δεν έχετε προτιμήστε αυτές του εμπορίου ή ταλιατέλες.
Καλησπέρα. Διακρίνω μια μικρή αλλαγή στο ύφος των φωτογραφιών (προς το καλύτερο) και πολύ μου αρέσει. Πολύ καλό πιάτο, αν και μάλλον προτιμώ το πέστο βασιλικού, ίσως με το κοτόπουλο να ταιριάζει η ρόκα.
Ευχαριστώ πολύ κάνω μικρά βήματα.
Είναι θέμα γεύσης το πέστο, έχει πιο ήπια γεύση, βέβαια μη φανταστείς ότι τέτοια εποχή έχει και ρόκα με αψάδα.
Το κοτόπουλο πάντα θα είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα κι έτσι όπως το έφτιαξες Ξανθή είναι πεντανόστιμο!
Φιλιά!
Το κοτόπουλο το φαντάζομαι ήδη και συγκεντρώνω υλικά, πολύ νόστιμη πρόταση! Με το πέστο έχω ένα θέμα, δεν το πολυσυμπαθώ και θα προτιμήσω τις χυλοπίτες σκέτες, φαντάζομαι όμως πως με τη σαλτσούλα του κοτόπουλου θα είναι εξίσου νόστιμες!
Πολύ ωραίο πιάτο Ξανθή.
Δεν θα πηγαινε το μυαλο μου να συνδυασω το πεστο με την κοκκινη σαλτσα του κοτόπουλου. Πολύ μου άρεσε.
Θα συμφωνησω μαζι σου το πεστο ρόκας είναι πολύ πιο ωραίο. Το προτιμώ.
Υπομονή με το ψυγείο 😉
Φιλιά
Ωραίο φαγητό! Αρωματικό!
Φανταστικό πιάτο και ωραία παρουσίαση!!!
Τέλειος συνδυασμός γεύσεων! Λατρεύω το κοτόπουλο!
Πολύ ωραίο πιάτο! Με τι άλλο θα μπορούσα να το μαρινάρω αντί για το γλυκό κρασί;
Με ένα λευκό κρασί και συνεχίζεις τα υπόλοιπα ίδια ή επιλέγεις το μαγείρεμα μόνο με κρασί δες στο τέλος της ανάρτησης μια πρόταση μου.
Πολύ ωραίο το πιάτο Ξανθή και φυσικά το κοτόπουλο μαριναρισμένο με γλυκό κρασί γίνεται εκπληκτικό!! Πολύ ωραίος και ο συνδυασμός με τις ταλιατέλες με πέστο!!
Καλημέρα και καλό φθινόπωρο Ξανθή!