Τώρα είναι η εποχή των φρέσκων κρεμμυδιών και της ποικιλίας που ονομάζεται βάτικα ή βατικιώτικα.
Με αυτά τα κρεμμύδια γίνονται και τα σουγάνια δηλαδή κρεμμυδοντολμάδες με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο.
Η σημερινή μου εκδοχή προέκυψε από ιδέα που διάβασα σε περιοδικό Αγγλικού ΣΜ παλιότερα.
Ήθελα κάτι με φακές και πειραματίστηκα, το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, ιδιαίτερο και πικάντικο.
Αξίζει τώρα που ακόμη υπάρχουν οι ημέρες νηστείας να δοκιμάσετε αν και μπορείτε να του δώσετε και μια αρτύσιμη εκδοχή.
Θα σας δώσω υλικά ανά κρεμμύδι και εσείς πολλαπλασιάστε ανάλογα. Με κάθε κρεμμύδι μπορείτε να βγάλετε 2 γεμιστά.
- Για κάθε μεγάλο κρεμμύδι Βατικιώτικο
- 15 γρ φακές
- 20 γρ ρύζι μπασμάτι
- μερικά φύλλα από σπανάκι
- 1/2 κουτ γλυκού κοφτό κάρυ
- 1/2 κουτ. γλυκού κοφτό κουρκουμά
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
- Σε νερό που βράζει βάζουμε τα κρεμμύδια να βράσουν για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε και ρίχνουμε κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Αφήνουμε σε σουρωτήρι να κρυώσουν.
- Στο διάστημα αυτό έχουμε βάλει τις φακές σε νερό που βράζει να βράσουν τόσο ώστε να μαλακώσουν όχι να είναι εντελώς βρασμένες. Ανάλογα με τις φακές περίπου 30 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και αφήνουμε να μας περιμένουν.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια που αφαιρέσαμε σε μικρά κομμάτια. Σε τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά λάδι ανά κρεμμύδι που έχουμε βράσει. Τοποθετούμε στην εστία και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τα κομμένα κρεμμύδια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι συνεχίζοντας το σοτάρισμα.
- Βάζουμε σε ένα πυρέξ ή σε γάστρα τα κρεμμύδια που έχουμε ετοιμάσει και με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού τα γεμίζουμε μέχρι πάνω καλά καλά. Τα περιχύνουμε με μισή κουταλιά ελαιόλαδο το καθένα και προσθέτουμε λίγο νερό ίσα που να καλυφθεί ο πάτος από το πυρέξ. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή με το καπάκι σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε γάστρα.
- Τοποθετούμε το πυρέξ ή τη γάστρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά προσέχοντας να υπάρχει λίγο νερό στον πάτο του πυρέξ.
- Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε αμέσως.
Καλησπέρα. Καλά που είχες φωτογραφία των κρεμμυδιών, αγόρασα τις προάλες από τη λαϊκή αυτά τα συγκεκριμένα που μου γυάλισαν το μάτι, ρώτησα για την ποικιλία και η απάντηση με έστειλε: “πού να ψάχνω τώρα τα τιμολόγια να σου πω, δε θυμάμαι πώς λέγονται, ίδια με τα άλλα είναι εξάλλου”…
Πάντως, γνωρίζοντας την “αγάπη” σου για τα καυτερά, εντυπωσιάζομαι που χρησιμοποιείς 1/4 του κουταλακίου μπούκοβο ανά κρεμμύδι. Διορθώνεσαι σιγά σιγά…
xaxaxa δεν πας σε καλή λαϊκή!!
Άρχισα να χαλάω κι εγώ είδες με τα καυτερά και πικάντικα.
Δεν βγήκε όμως πολύ καυτερό, θα έχω ήπιο μπούκοβο.
Πωπω φαινεται μοναδικο πιάτο!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
φαίνεται πολύ ωραίο πιάτο! θα τα ψάξω στην λαϊκή τώρα που τα είδα!
για αυτές τις μέρες είναι ότι πρέπει!
φιλιά!
Περιμένω εντυπώσεις.