Πάλι εδώ με μαρμελάδα, παρόλο που κάτι άλλο ήταν προγραμματισμένο, αλλά ο ενθουσιασμός του αποτελέσματος με έκανε να το γράψω. Ίσως κάποιοι τυχεροί φίλοι να μπορούν να βρεθούν κοντά στα τσάπουρνα και να δοκιμάσουν.
Για τα τσάπουρνα ή prunus spinoza, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, έχω μιλήσει παλιότερα όταν έφτιαξα το λικέρ.
Και τώρα μερικά βάζα περιμένουν υπομονετικά στη βεράντα να γίνουν λικέρ, μιας και φέτος είχα την τύχη να μαζέψω πάρα πολλά, αν με άφηναν εκεί μπορεί να είχα μαζέψει πολλά περισσότερα.
Αυτό το λικέρ είναι για μένα το καλύτερο, μετά το λικέρ βερίκοκου, που φτιάχνω.
Ας έρθουμε όμως στη μαρμελάδα για την παρασκευή της οποίας στηρίχθηκα στη μαρμελάδα με κράνα και σε όσα διάβασα στο βιβλίο μου “Μαρμελάδες” Gabriele Colditz.
Είναι πολύ εύκολη να γίνει και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό ως προς το χρώμα και τη γεύση.
Δυσκολεύομαι τελικά να διαλέξω ποια θα βάλω στο cheesecake, που θα φτιάξω σύντομα, αυτή ή την άλλη με βατόμουρα και σύκα.
Μαρμελάδα από τσάπουρνα
Συστατικά
- τσάπουρνα ώριμα
- ζάχαρη
- Χυμό λεμονιού
Οδηγίες
- Πλένουμε τα τσάπουρνα και αφαιρούμε τυχόν κοτσανάκια.
- Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα βαθιά με νερό μέχρι να τα σκεπάζει. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και αφήνουμε να βράσουν πέντε λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τα χειριστούμε.
- Μεταφέρουμε τα τσάπουρνα σε σουρωτήρι με μεγάλες τρύπες το οποίο έχουμε τοποθετήσει πάνω σε κατσαρόλα ή μεγάλο μπολ και με τη βοήθεια γαντιού συνθλίβουμε τα τσάπουρνα ώστε να πάρουμε τον πολτό τους. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και με τον μήλο των λαχανικών περνώντας κάθε φορά μικρή ποσότητα.
- Ζυγίζουμε τον πολτό και προσθέτουμε μισή ποσότητα του βάρους ζάχαρη.
- Βράζουμε μέχρι να δέσει όπως όλες οι μαρμελάδες δοκιμάζοντας σε ένα πιατάκι αφού κρυώσει να ανοίγεται δρόμος . (έλεγχος με θερμόμετρο 101 βαθμοί)
- Προσθέτουμε χυμό λεμονιού ( 1 μέτριο λεμόνι ανά κιλό μείγματος). Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.
Έχω τσάπουρνα στην άκρη του χωραφιού, αλλά φέτος δεν μπόρεσα να φτιάξω, του χρόνου δεν μου γλυτώνουν!!
Έχω φτιάξει λικέρ και είναι ένα από τα καλύτερα…… μαρμελάδα όχι, αλλά εάν βρω θα φτιάξω !!!
Θα την έτρωγα σίγουρα σαν γλυκό του κουταλιού!!! Φανταστικό το χρώμα της!
Πόσο χαίρομαι με αυτή τη συνταγή. Έχω μαζέψει αρκετά και ήθελα να φτιάξω μαρμελάδα.Μου θυμίζουν τα μύρτιλα που τελευταία αναφέρονται πολύ ως υπερτροφές.
Από το βουνό που τα μάζεψα μου είπαν πως είναι τσαπουρνα,
Άννα άλλο τα μύρτιλλα άλλο τα τσάπουρνα. Τα τσάπουρνα έχουν κουκούτσι και ανήκουν στην οικογένεια των δαμάσκηνων, κάποιοι τα λένε αγριοδαμάσκηνα. Ευχαριστώ για την επίσκεψη στη σελίδα και εύχομαι να βρεις και άλλες χρήσιμες σε σένα συνταγές.
Ψάχνω συνταγή μαρμελάδας με ώριμα σύκα….
Αγαπητή Νίνα εδώ θα βρείτε για μαρμελάδες σύκου
https://asproylas.gr/2009/09/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%8d%ce%ba%ce%bf%cf%85.html