Ποτέ μια μηλόπιτα δεν είναι αρκετή και τώρα που έκαναν την εμφάνιση στις αγορές τα πρώτα μήλα καιρός ήταν να φτιάξω μια. Κάθε χρόνο σκαρώνω διαφορετικές, έτσι για τη διαδικασία. Μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ και εδώ μερικές που έχω φτιάξει παλιότερα όπως κι εδώ την αγαπημένη της οικογένειας
Φέτος επηρεασμένη από συζήτηση με φίλη για τη λιγότερη προσθήκη ζάχαρης στα γλυκά επέλεξα να φτιάξω αυτή, προσαρμογή από περιοδικό που παρακολουθώ.
- 200 γρ αλεύρι μαλακό
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 125 γρ βούτυρο παγωμένο
- 300 γρ μήλα βάρος καθαρισμένων
- 50 γρ σταφίδες
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
- 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 2 -3 κουτ. σούπας πεκάν ή καρύδια χοντροκομμένα
- Σε μπολ ανάδευσης κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και 100γρ από το βούτυρο κομμένο σε κύβους. Με τα δάκτυλα μας τρίβουμε μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε 3-4 κουτ.σούπας παγωμένο νερό και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενωθεί το μείγμα σε ζύμη. Τη μοιράζουμε σε δυο μέρη, την τυλίγουμε σε σελοφάν και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους. Σε τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα μήλα. Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε την κανέλα, τη ζάχαρη τις σταφίδες και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά κι αφήνουμε να κρυώσει.
- Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε με αυτό τη γέμιση. Διπλώνουμε γύρω γύρω τα δυο φύλλα έτσι που να κλείσουν καλά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν ξεφορμάρουμε.
Αν θέλουμε μπορούμε να αλείψουμε την επιφάνεια με λίγη μαρμελάδα ή να σκορπίσουμε λίγη καστανή ζάχαρη λίγο πριν το τέλος του ψησίματος.