share

Πατάτες ψητές με σαφράν και σκόρδο

από
Πατάτες ψητές με σαφράν και σκόρδο

Αυτές οι πατάτες έγιναν δυο φορές μέσα σε μια εβδομάδα και άρεσαν πολύ σε όλους όσους τις δοκίμασαν.

Μόνο που εγώ θα πω για μια άλλη φορά ότι πατάτες με πατάτες μεγάλη διαφορά.

Και τις δύο φορές οι πατάτες είχαν αγοραστεί από τον ίδιο άνθρωπο, που με γνωρίζει, με προσέχει στο τι θα μου δώσει, κουβεντιάζουμε για τις ποικιλίες πατάτας και άλλα πολλά.

Ήταν δε και τις δύο φορές ίδιας προέλευσης, αλλά τη δεύτερη φορά συμπεριφέρθηκαν αλλιώς.

Τελικά δεν μπορείς να προτείνεις  ούτε ποικιλία ούτε περιοχή.

Οι ποσότητες που σας δίνω είναι ενδεικτικές, μπορείτε να προσθέσετε να αφαιρέσετε όπως εσύ επιθυμήτε.

Πατάτες ψητές με σαφράν και σκόρδο

Συστατικά
  

  • 5 μεγάλες πατάτες
  • 5-6 νήματα σαφράν
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου θυμαριού ή ξερού
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 500 ml ζωμό λαχανικών

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει. Βράζουμε για 10 λεπτά ίσα που να μαλακώσουν . Τις στραγγίζουμε και τις μεταφέρουμε σε πυρέξ να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις χειριστούμε.
  • Σε ένα μικρό μπολάκι μουλιάζουμε το σαφράν με ζεστό νερό ή με ζεστό ζωμό. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες χωρίς να τις κόψουμε μέχρι κάτω.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το λιωμένο σκόρδο, και πιπέρι. Αλείφουμε τις πατάτες φροντίζοντας να μπει μέρος του μείγματος μέσα στις σχισμές που κόψαμε.
  • Περιχύνουμε με το σαφράν και το ζωμό σκορπάμε επιπλέον λίγα φιλαράκια από το θυμάρι και πιπέρι.
  • Σκεπάζουμε το πυρέξ με καπάκι ή βρεγμένη λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα για 30 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Στο ενδιάμεσο ρίχνουμε τις περιχύνουμε με το ζωμό τους.
  • Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες .
  • Σερβίρουμε με επιπλέον χοντρό αλάτι αν επιθυμούμε.

Σημειώσεις

Μπορείτε να παραλείψετε το βράσιμο και να τις ψήσετε σκεπασμένες πάντα για 1 1/2 ώρα, το βράσιμο συντομεύει μόνο το χρόνο τίποτα άλλο.
Μπορούν να συνοδεύσουν ένα γιορτινό τραπέζι ή να σταθούν σε κάποιο μπουφέ.
Και τις δυο φορές συνόδευσαν κρέας ψημένο στο φούρνο.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Κλεομένης
    • 1 Φεβρουαρίου 2017
    Απάντηση

    Λες ότι ήταν ίδιας προέλευσης, ήταν όμως ίδιας ποικιλίας; Εκεί κρύβονται πολύ μεγαλύτερες διαφορές απ’ ότι ο τόπος.
    Tip για γρήγορο χάραγμα της πατάτας: Βάζεις δύο μολύβια ή chopsticks από τις δύο πλευρές της πατάτας, οπότε κάθε τομή που κάνεις σταματάει ακριβώς στο ίδιο σημείο χωρίς να φοβάσαι μήπως κόψεις πέρα πέρα την πατάτα. Χωρίς φόβο λοιπόν η δουλειά πετάει ταχύτατα…

      • Ξανθή
      • 1 Φεβρουαρίου 2017
      Απάντηση

      Έτσι μου είπε, με ξέρει πόσο περίεργη είμαι με τις πατάτες. Βέβαια κι αυτός τι να κάνει αν του πουλάνε άλλα αντ΄άλλων. Ξέρεις τι γίνεται έλα μωρέ όλες ίδιες είναι. Όσο για το κόψιμο είχα βοηθό και ούτε που πρόσεξα πως τις έκανε και τις δυο φορές, ωραίο κόλπο αυτό πάντως.

    • Αρης
    • 11 Φεβρουαρίου 2017
    Απάντηση

    Υπέροχο φαγάκι Ξανθή! Και όμορφη εικόνα στο τραπέζι μας, όπως είναι τοποθετημένες / χαραγμένες οι πατάτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode