Εκείνη τη βδομάδα λαχανικών έγινε και αυτό το φαγητό χρησιμοποιώντας ότι υπήρχε στο ψυγείο.
Αν σας αρέσουν τα πολύ καυτερά μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο μπούκοβο ή περισσότερη καυτερή σάλτσα πιπεριάς.
- 200 γρ ρεβίθια μουλιασμένα από το βράδυ
- 200 γρ κουνουπίδι κομμένο σε μικρά μπουκέτα
- 200 γρ κολοκύθα κομμένη σε κύβους
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 3 σκελίδες σκόρδου
- 50 ml ελαιόλαδο
- 150 γρ ψιλοκομμένα ντοματάκια συσκευασίας
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
- 2 κουτ. γλυκού καυτερή σάλτσα πιπεριάς ή 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε μπόλικο νερό. Την επομένη τα στραγγίζουμε και με μια πετσέτα τα τρίβουμε να φύγουν τα φλούδια τους. τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε ξαφρίζοντας στην αρχή του βρασμού. Δε θέλουμε να βράσουν τελείως αλλά να μαλακώσουν.
- Σε γάστρα ή άλλο σκεύος που μπορεί να μπει στην εστία και στη συνέχεια στο φούρνο, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα μπουκέτα από το κουνουπίδι και την κολοκύθα, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 3-4 λεπτά.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά σκεπασμένο. Ξεσκεπάζουμε προσθέτουμε την καυτερή σάλτσα ή μούκοβο και συνεχίζουμε με ανοιχτό καπάκι το ψήσιμο για 10 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα .
Αν δεν έχετε γάστρα ή σκεύος που να μπαίνει σε εστία κάνετε την προετοιμασία σε ένα μεγάλο τηγάνι και μεταφέρετε το σε ταψί ή γάστρα για το ψήσιμο.
Η όλη διαδικασία θα μπορούσε να γίνει σε κατσαρόλα στην εστία της κουζίνας.
Προσοχή τα λαχανικά δεν πρέπει να λιώσουν, γιαυτό βράζουμε πρώτα τα ρεβίθια που ο χρόνος τους είναι μεγαλύτερος.