Με μια Φθινοπωρινή σαλάτα αποχαιρετάμε το Φθινόπωρο.
Κολοκύθα και παντζάρια ψητά, πλιγούρι ή κινόα για όποιον θα το ήθελε και έχουμε μια σαλάτα που μπορεί να αποτελέσει από μόνη της ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο αλλά και ένα συνοδευτικό.
Για εμάς αποτέλεσε το συνοδευτικό του μεσημεριανού μας πιάτου.
- 150 γρ κολοκύθα βάρος καθαρισμένη
- 2 παντζάρια βολβοί
- 4 κουτ. σοπύπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας πετιμέζι
- 2 κουτ σούπας ξύδι βαλσαμικό
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 2 κουτ. σούπας αμύγδαλα φιλέ
- 80 γρ πλιγούρι
- φύλλα ρόκας
- 1/4 ξινόμηλου
- Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε μια λαμαρίνα και αραδιάζουμε στη μια πλευρά την κολοκύθα και στην άλλη τα παντζάρια. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε πάπρικα μόνο στην κολοκύθα. Ραντίζουμε με τη μια κουταλιά ελαιόλαδου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 λεπτά. Γυρίζουμε μια φορά να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Στο διάστημα αυτό βάζουμε το πλιγούρι σε μικρή κατσαρόλα με 220 ml ζεστό νερό και βράζουμε για 5 λεπτά. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί μέχρι να πιει όλο το νερό και να έχει μαλακώσει. Ανάλογα με το πλιγούρι μπορεί να χρειαστεί περισσότερο νερό (ακολουθείστε τις οδηγίες πακέτου).
- Σε ένα βαζάκι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το πετιμέζι, το βαλσαμικό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Καθαρίζουμε το μήλο το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το προσθέτουμε στη σαλάτα μαζί με τα υπόλοιπα αμύγδαλα.
Ονειρεμένη σαλάτα, γεμάτη χρώμα και γεύση με χειμωνιάτικη διάθεση! Πώς τον σκέφτηκες αυτό τον ωραίο συνδυασμό Ξανθή, μπράβο!
Αμαλία μου αστείρευτη πηγή τα παιδιά άλλοτε με αυτά που φτιάχνουν τα ίδια και άλλοτε με την πληθώρα έντυπου υλικού που στέλνουν ή φέρνουν.Σε ευχαριστώ.