Οι τάρτες, αρμυρές και γλυκές είναι από τα αγαπημένα μου και φροντίζω συχνά να σκαρώνω μια.
Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στο κέντρο, στην οδό Ευριπίδου έχει ένα πρατήριο Κρητικών προϊόντων του Κωστάκη. Οι πληροφορίες από τη Λίνα ήταν ότι έχει τα καλύτερα τυριά. Τα έχω δοκιμάσει και άλλη φορά.
Γύρισα σπίτι με μια παλαιωμένη γραβιέρα, ένα κεφαλοτύρι πικάντικο και γαλομυζήθρα.
Έτσι σήμερα που ήθελα κάτι ιδιαίτερο για το τραπέζι μας σκάρωσα αυτή την τάρτα.
Συνήθως η ζύμη που χρησιμοποιώ για τις αρμυρές τάρτες βασίζεται στην προσθήκη ανθότυρου όπως σε αυτή εδώ, αλλά αυτή την εποχή καλό ανθότυρο δεν υπάρχει και έτσι έφτιαξα την κλασική ζύμη για τάρτες.
- 250 γρ αλεύρι μαλακό
- 125 γρ βούτυρο σε κύβους παγωμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 αυγό
- 2-3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
- λίγο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
- ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκατ
- 150 γρ γραβιέρα
- 100 γρ κεφαλοτύρι
- 100 γρ γαλομυζήθρα Κρήτης
- 100 γρ ζαμπόν κομμένο σε μέτρια κομμάτια
- 3 αυγά
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο. Με τα ακροδάκτυλα μας τρίβουμε μέχρι να πάρει μια μορφή σαν άμμου. Προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο και ζυμώνουμε ελαφρά προσθέτοντας σταδιακά το παγωμένο νερό, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια μπάλα ζύμης.
- Τυλίγουμε με σελοφάν και αφήνουμε 30 λεπτά στο ψυγείο.
- Αλείφουμε την ταρτιέρα με λίγο βούτυρο και απλώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα να πάει παντού και στα τοιχώματα της φόρμας. Τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25-30 λεπτά, στην ίδια θερμοκρασία και στο κάτω ράφι του φούρνου.
- Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Η επιλογή των τυριών μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Επιλέξτε όμως, ένα από αυτά να είναι πικάντικο.
Για περισσότερες συνταγές με τάρτες μπορείτε να δείτε εδώ
Απο τα τρια αυγα της γεμισης χρησιμοποιουμε το ενα για τη ζυμη η ειναι επιπροσθετο; γιατι στα υλικα της ζυμης δεν αναφερετε αυγο.
Ευχαριστω
Ευα
Ευχαριστώ για την επισήμανση, το πρόσθεσα στα υλικά της ζύμης.