Τυρένιοι “λουκουμάδες”

από
Τυρένιοι "λουκουμάδες"

Όταν έχεις πολύ τυρί το βάζεις και στους λουκουμάδες!

Την Ιωάννα, αγαπημένη εξαδέλφη, την γνωρίζετε οι περισσότεροι, έχει τουριστική δραστηριότητα στη Νάξο και παράλληλα συντηρεί τα δικά της ζωάκια, κατσικούλες κοτούλες κλπ.

Πριν χρόνια που ήμουν εκεί είχαμε φτιάξει μαζί αυτή την ξινομυζήθρα και κατά καιρούς έχω φιλοξενήσει εδώ συνταγές της, όπως το χοιρινό με προβάτσες , το πως φτιάχνουμε τυρί φέτα και άλλες.

Έχω την τύχη εκτός από την φιλοξενία στα δωμάτια της  και  τις συνταγές να μου στέλνει, όποτε αυτό είναι δυνατό, κάποια από τα δικά της παρασκευάσματα.

Αυτή τη φορά μου έστειλε ξινομυζήθρα και αφού την πρόσθεσα  σε διάφορες σαλάτες η επόμενη σκέψη ήταν να την προσθέσω σε αυτούς του λουκουμάδες  που θα σας παρουσιάσω.

Τυρένιοι "λουκουμάδες"

24 λουκουμάδες

Συστατικά
  

  • 200 γρ ξινομυζήθρα
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 200 γρ αλεύρι δυνατό
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ελαιόλαδο για τη βοήθεια του πλασίματος
  • ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • ζαχαρη άχνη για το σερβίρισμα
  • μαρμελάδα ή κάποιο ζελέ για συνοδευτικό

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μπολ ανάμιξης βάζουμε την ξινομυζήθρα και τα αυγά. Με πιρούνι ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια. Θα προκύψει ένα μείγμα το οποίο θα μπορούμε να το πλάσουμε.
  • Αλείφουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο και παίρνουμε μια ποσότητα με μικρό κουταλάκι, την πλάθουμε σε μέγεθος μικρού βερίκοκου. Αραδιάζουμε πάνω σε λαδωμένο χαρτί ψησίματος.
  • Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ηλιέλαιο και μόλις ζεσταθεί (προσοχή να μην κάψει πολύ) προσθέτουμε λίγους λίγους τους λουκουμάδες γυρίζοντας συνέχεια, με τη βοήθεια πιρουνιού, για 2-3 το πολύ λεπτά. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτοπετσέτα.
  • Σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστοί πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και συνοδεύοντας με μια μαρμελάδα ή ένα ζελέ.

Σημειώσεις

Προσοχή στο τηγάνισμα η ένταση της εστίας δεν πρέπει να είναι στο δυνατό, διαφορετικά, επειδή οι λουκουμάδες περιέχουν ζάχαρη θα πάρουν πολύ σκούρο χρώμα.
Αντί της ζάχαρης μπορούμε να περιλούσουμε με ένα καλό μέλι!!
15 Μάϊου 2021
Δοκιμάστηκαν με ανθότυρο, προστέθηκε ψιλοκομμένος δυόσμος και ξύσμα λεμονιού, λιγότερη ζάχαρη και αφαιρέθηκε η βανίλια. Η ποσότητα του αλευριού μπορεί να είναι λιγότερη ανάλογα την υγρασία του ανθότυρου. Συνοδεύτηκαν με μέλι πορτοκαλιάς.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Penelope
    • 9 Μαΐου 2019
    Απάντηση

    Προκλητικοί!! Τόσο σε εμφάνιση όσο και σε συνδυασμό υλικών, Ξανθή.

      • Ξανθή
      • 9 Μαΐου 2019
      Απάντηση

      Πηνελόπη κι πανεύκολο να γίνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode