Η 16η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Παγκόσμια Ημέρα Άρτου.
Κάθε χρόνο προσπαθώ να δημιουργήσω κάτι ιδιαίτερο για τη συγκεκριμένη ημέρα.
Φέτος, έφτιαξα αυτά τα ψωμάκια, δυο από αυτά τα πρόσφερα σε φίλη και άρεσαν πολύ.
Δοκιμάστε τα είναι πολύ εύκολο να γίνουν και πολύ πιο εύκολο να καταναλωθούν!!
Και ας ευχηθούμε να μη λείψει η τροφή από κανένα άνθρωπο στη γη.
- 200 γρ αλεύρι δυνατό
- 75 γρ αλεύρι σκληρό
- 6 γρ μαγιά ξηρή
- 100 γρ γλυκοπατάτα τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη
- 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- 130 ml νερό θερμοκρασία 28-30 βαθμούς
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 50 γρ κολοκυθόσπορους και λίγους για την επιφάνεια.
- 50 γρ τυρί φέτα τριμμένη
- 1 κρόκο αυγού
- Σε κάδο του μίξερ (ή σε μπολ ανάδευσης) κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι και το ξίδι και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε με τη μαγιά και τις γλυκοπατάτες και το νερό. Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ για 1-2 λεπτά και αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά. (αν δεν έχουμε μίξερ κατάλληλο για ζύμωμα ζυμώνουμε με το χέρι. Ο χρόνος ζυμώματος θα είναι μεγαλύτερος)
- Αφήνουμε τα ψωμιά σε ζεστό μέρος (μπορούμε να τα βάλουμε στο φούρνο στους 40 βαθμούς) για μια ώρα περίπου να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Αλείφουμε τα ψωμάκια με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με κολοκυθόσπορους.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.