Ψωμί με κολοκύθα και προζύμι

Ψωμί με κολοκύθα και προζύμι

Την αγάπη μου για τις κολοκύθες νομίζω την έχω εκφράσει πολλές φορές. Ιδιαίτερα από τότε που γνώρισα τις ιδιαίτερες κολοκύθες, τις οποίες παράγει η φίλη μου η Ειρήνη, νομίζω ότι έχω δημιουργήσει τα περισσότερα πιάτα με αυτές.

Τώρα είναι η εποχή τους και είναι ευκαιρία να τις απολαύσουμε όσο γίνεται περισσότερο.

Στο πρόγραμμα μου είναι πολλά σχέδια, ελπίζω να είμαι καλά και να τα υλοποιήσω.

Προς το παρόν σκέφτηκα αυτό το ψωμί χάριν της ξενόφερτης γιορτής του Hallowein, για την οποία, γιορτή, ελάχιστα γνωρίζω δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα απλά τη θεωρώ ένα παιχνίδι για παιδιά που θα παίξουν με τις κολοκύθες. Εγώ θα φάω το ψωμί και μόνο!!

Σε αυτό το ψωμί χρησιμοποίησα την κολοκύθα red kuri, για δυο λόγους. Πρώτον δεν έχει πολλά υγρά και δεύτερον έχει αυτή την υπέροχη γεύση που μοιάζει με τη γεύση του κάστανου και πιστεύω ότι είναι ένας καλός συνδυασμός για ψωμί.

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε αυτή τη συγκεκριμένη κολοκύθα, μπορείτε να βάλετε αυτές τις πορτοκαλί που υπάρχουν στις αγορές. Επίσης υπάρχει πληροφορία ότι στα LIDL φέρνουνε μια της ίδια οικογένειας με τη red kuri, εγώ που την έψαξα δεν τη βρήκα, μου είπαν ότι θα την  φέρουν.

Η παρασκευή του ψωμιού βασίστηκε στη παλιότερη συνταγή μου: ” Ψωμί αργής ωρίμανσης, με προζύμι, βήμα βήμα “. Μην σας φαίνεται δύσκολη είναι καθαρά θέμα οργάνωσης του χρόνου σας, κατά τα άλλα είναι πολύ εύκολο.

Δυστυχώς λόγω της κατάστασης μου και γενικώς δεν υπάρχουν πολλοί  δοκιμαστές ώστε να έχω μια γνώμη πέραν της δικής μου.

Ψωμί με κολοκύθα και προζύμι
Print Recipe
Ψωμί με κολοκύθα και προζύμι
Print Recipe
Συστατικά
Για το ψωμί
  • 300 γρ αλεύρι σκληρό
  • 200 γρ αλεύρι δυνατό
  • 120 γρ αναπιασμένο προζύμι
  • 300 ml νερό θερμοκρασία 28-30 βαθμούς
  • 180 γρ πουρέ κολοκύθας θα προέλθει από 350 γρ κολοκύθα
  • 10 γρ αλάτι
  • σπάγκο για το σχέδιο προαιρετικό
Για το προζύμι
  • 40 γρ υγρό προζύμι
  • 20 γρ αλεύρι σίκαλης
  • 20 γρ αλεύρι δυνατό
  • 40 ml νερό θερμοκρασία 28-30 βαθμούς
Διαδικασία
  1. Ξεκινάμε με το ανάπιασμα (αναζωογόνηση προζυμιού). Από το υγρό προζύμι που έχουμε στο ψυγείο μας, αφού έλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, σε καθαρό βάζο ή μπολ ανακατεύουμε τις ποσότητες που αναφέρονται στα υλικά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 4-8 ώρες.
  2. Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε φέτες ή κύβους. Την βάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και την ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 20 - 30 λεπτά, την τρυπάμε με πιρούνι να έχει μαλακώσει καλά.
  3. Βγάζουμε από το φούρνο και με κουτάλα πουρέ την πολτοποιούμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Μόλις το προζύμι μας έχει ενεργοποιηθεί αρχίζουμε τη διαδικασία του ψωμιού. Σε μπολ ανάδευσης προσθέτουμε το αναζωογονημένο προζύμι και το νερό και ανακατεύουμε καλά με σύρμα κουζίνας.
  5. Προσθέτουμε τα άλευρα (κοσκινισμένα) και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα. Αφήνουμε να σταθεί για μια ώρα (φάση αυτόλυσης).
  6. Μετά τη μια ώρα προσθέτουμε το αλάτι και την κολοκύθα και με τα χέρια μας τα ενσωματώνουμε στο μείγμα φροντίζοντας να ομοιογενοποιηθεί η ζύμη. Αφήνουμε μισή ώρα.
  7. Μετά το τη μισή ώρα με τα χέρια μας ή με τη σπάτουλα ανασηκώνουμε τη ζύμη από τη βάση του μπολ προς τα επάνω και διπλώνουμε προς τα κάτω κάνοντας αυτή την κίνηση σε όλη τη ζύμη τρεις τέσσερις φορές.
  8. Αφήνουμε πάλι μισή ώρα και επαναλαμβάνουμε άλλες δυο φορές την ίδια διαδικασία ανά μισάωρο και την τελευταία μετά από μια ώρα.
  9. Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. και διπλώνουμε δυο τρεις φορές κάνοντας μια μπάλα με τη ζύμη. Αφήνουμε να σταθεί 15 έως 30 λεπτά.
  10. Ετοιμάζουμε το καλάθι τοποθέτησης της ζύμης καλύπτοντας το με αλεύρι ρυζιού. Αν θέλουμε σε αυτό το στάδιο απλώνουμε χιαστί 4 σπάγκους στο καλάθι για να δημιουργήσουμε σχήμα στο ψωμί σαν της κολοκύθας.
  11. Απλώνουμε τη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και διπλώνουμε τις τέσσερις άκρες της προς τα μέσα. μορφοποιούμε τη ζύμη σε μια μπάλα με τη βοήθεια της σπάτουλας και την τοποθετούμε στο καλάθι με το μέρος που έκλεισε προς τα επάνω.
  12. Δένουμε χαλαρά τους σπάγκους και σκεπάζουμε, αφήνουμε 1 1/2 με 2 ώρες σε ζεστό σημείο.
  13. Μεταφέρουμε το καλάθι στο ψυγείο για 12-24 ώρες.
  14. Όταν είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε το ψωμί προθερμαίνουμε το φούρνο μαζί με τη γάστρα στους 240 βαθμούς και αέρα, μέχρι να φτάσει στους επιθυμητούς βαθμούς.
  15. Βγάζουμε το ψωμί από το ψυγείο και το μεταφέρουμε με προσοχή στη ζεστή γάστρα. Αφαιρούμε τους σπάγκους προσεκτικά.
  16. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στο κάτω ράφι του φούρνου για 20 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
  17. Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.
Σημειώσεις

Η διαδικασία με τους σπάγκους είναι προαιρετική, κι εγώ θα ήθελα κάποιο πιο χοντρό σπάγκο αλλά δεν είχα διαθέσιμο.  Μπορείτε να κάνετε χαραγματιές με ένα ξυράφι περιμετρικά αντί αυτής της διαδικασίας.

Αν χρησιμοποιήστε άλλη ποικιλία κολοκύθας φροντίστε να μην έχει πολλά υγρά ή μειώστε την ποσότητα του νερού.

Αν θέλουμε κρατάμε μερικούς σπόρους κολοκύθας και τους μοιράζουμε στην επιφάνεια πριν το ψήσιμο αφού ψεκάσουμε με λίγο νερό να κωλύσουν .

Για το πως φτιάχνουμε το αρχικό προζύμι μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Αν δεν έχετε προζύμι και δεν θέλετε να ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγιά χωρίς όλες αυτές τις αναμονές, ζυμώνοντας στο μίξερ ή με τα χέρια. οι αναλογίες αλευριών και των άλλων υλικών μπορεί να είναι ίδιες με προσθήκη 6 γρ ξηρής μαγιάς. Θα αφήσετε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο και κατευθείαν θα ψήσετε το ψωμί. Δεν το έχω δοκιμάσει, πιστεύω ότι θα πετύχει από την εμπειρία μου.

Περισσότερες φωτογραφίες για τη διαδικασία μπορείτε να δείτε εδώ στο απλό ψωμί.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *